Reacția ambasadorului României la acuzațiile unui socialist: Acționez cu dragoste pentru moldovenii din R. Moldova
Distribuți acest articol

Daniel Ioniță, ambasadorul României la Chișinău, a declarat că a acționat întotdeauna cu „imensă dragoste pentru moldovenii din Republica Moldova”, pe care îi respectă și îi va susține în continuare.

Reacția vine după ce declarațiile sale cu referire la „moldovenismul primitiv” au fost scoase din context și folosite de socialistul Grigore Novac drept un nou prilej pentru a lansa atacuri la adresa diplomatului.

Astfel, fiind întrebat, în cadrul unui dialog online, ce a avut în vedere prin sintagma „moldovenism primitiv”, ambasadorul României la Chișinău a vorbit despre două aspecte ale declarației sale anterioare.

Majoritatea a mers după titlul de ziar, foarte puțini s-au uitat la emisiune și au văzut contextul în care m-am referit la acele chestiuni și aici sunt două aspecte. În primul rând, vă rog, încadrați în context declarația respectivă și menționați că m-am referit în glumă la toată chestiunea. În al doilea rând, prin „moldovenism primitiv” am în vedere moldovenismul susținut de către unii în R. Moldova doar din considerente de natură ideologică, care nu au legătură absolut deloc cu adevărul științific. Un exemplu în acest sens ar fi că sunt unii, care consideră că limba moldovenească este diferită de limba română. Respingem cu tărie toate aceste chestiuni și considerăm că, de fapt, aceasta este o expresie a unei moșteniri de natură istorică, care vine dintr-o perioadă sovietică. Nu trebuie să uităm că R. Moldova este în continuare un spațiu post-sovietic și astfel de cestiuni sunt prezente. Un alt exemplu de moldovenism primitiv, ar fi că sunt unii care consideră că etnogeneza poporului moldovenesc este diferită de etnogeneza poporului român, că moldovenii sunt un popor aparte de poporul român, neînțelegând că, de fapt, poporul român a fost constituit la scara istoriei, inclusiv prin încorporarea moldovenilor. Moldoveni care au existat și există pe cele două maluri ale Prutului. Tezele „moldovenismului primitiv” sunt convins că le veți putea găsi explicate de cercetătorii serioși în studii care au fost recunoscute, inclusiv, de academiile de științe serioase din lume”, a specificat Daniel Ioniță.

Totodată, diplomatul a mai explicat că prin acele declarații nicidecum nu i-a desconsiderat pe cetățenii R. Moldova. „Am acționat întotdeauna cu dragoste și voi acționa în continuare cu imensă dragoste pentru moldovenii din Republica Moldova. Îi respect și îi susțin în absolut tot ceea ce își propun să facă și voi acționa întotdeauna cu bună credință pentru această chestiune”, a mai adăugat ambasadorul României la Chișinău.

În altă ordine de idei, Daniel Ioniță a afirmat că România respectă pe deplin dreptul cetățenilor de a se autoidentifica așa cum consideră necesar, dar în același timp consideră că nu „există o așa-zisă limbă moldovenească, care să fie diferită de limba română”.

„Există, desigur, grai moldovenesc, fiecare poate să spună că vorbește moldovenește, graiul moldovenesc este absolut fabulos și îmbogățește semnificativ frumusețea limbii noastre comune. Însă, deranjează uneori că această sintagmă este folosită în interese politice.

 » sursa: www.infoPrut.RO


Distribuți acest articol