Actualitate

Rareș Bogdan îi supără pe socialiști: „Marcel Ciolacu va fi premier când vor zbura porcii”

Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, zis ”batistuță”, s-a opus vehement, în ședința conducerii PNL de miercuri, ca Marcel Ciolacu să fie primul prim-ministru în cadrul „rotativei”.

„Marcel Ciolacu va fi premier când vor zbura porcii”, a spus Rareș Bogdan, potrivit unor surse citate de Antena 3.

Rareș Bogdan a anunțat deja public că PNL nu va accepta ca PSD să dea primul premier în cadrul „rotativei”.

„Nu cred că vreun lider al PNL are curajul să intre în BPN să propună așa ceva (că primul premier să fie de la PSD). BPN numără 81 de persoane.

Dacă vom ajunge la negocieri să propunem PNL sistemul de rotativă va trebui să propunem în BEX și apoi în BPN. Acum nu avem aprobat sistemul de rotativă. Ideea de un premier PSD la prima tragere nu se poate lua în discuție. Sunt modalități de a crește tensiunea, de a pune presiune”, a declarat Rareș Bogdan, luni, la Digi24.

Rareș Bogdan a mai spus că PNL nu va accepta acum un premier PSD, această situație fiind o „linie roșie”.

Consiliul Național al PSD a votat, miercuri, în unanimitate că Marcel Ciolacu să fie propunerea de prim-ministru a partidului. De asemenea, lideri PSD au aprobat și varianta rotației premierilor în guvernarea cu PNL și UDMR.

Spre deosebire de PNL, PSD nu a votat să fie primul care dă premierul, însă Sorin Grindeanu a anunțat apoi că este de la sine înțeles că Ciolacu trebuie să devină acum prim-ministru.

„Doar nu credeți că am dat un vot azi că Marcel Ciolacu să fie premier peste un an și jumătate. Mandatul cu care mergem la negocieri e clar: de a avea primii prim-ministru în persoană lui Marcel Ciolacu. Despre ce vorbim? Noi nu avem nevoie de încurajări, de terapie de grup, noi nu suntem alcoolicii anonimi. Să dăm primii premierul nu e poziția noastră, e poziția dată de români la parlamentare, este de la sine înțeles. (…) Suntem în postura în care putem să punem condiții”, a anunțat Sorin Grindeanu la finalul ședinței.

„Noi avem acum un mandat dat de Consiliul Național că să avem primul-ministru, suntem partidul cu cele mai multe mandate în Parlament, azi am votat că Marcel Ciolacu să fie premier. Dacă în urmă negocierilor iese cu totul altceva, venim în față partidului și prezentăm rezultatul negocierii respective. Mandatul nostru e să avem premier în prima rotație, iar premierul să fie Marcel Ciolacu acum”, a mai spus Grindeanu.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri dimineață că PSD trebuie să preia acum mandatul de prim-ministru și l-a anunțat pe Florin Citu că „în acest moment” nu poate să fie premier, pentru că tocmai a fost demis. Ciolacu a sugerat astfel că Florin Citu ar putea prelua mandatul de prim-ministru după un an și jumătate, la a două rotație de premier.

„Să întrăm intr-o normalitate, și sunt ferm convins și că domnul Florin Citu va înțelege această normalitate, că nu poate să vină în acest moment primul ministru al României după ce a fost demis, atunci cu certitudine ne vom înțelege”, a declarat Ciolacu în curtea sediului PSD.

Ciolacu a insistat că PSD trebuie să preia funcția de prim-ministru.

„Trebuie să ținem cont, în primul și în primul rând, de voință românilor. Va reamintesc că PSD a câștigat alegerile generale. Dacă vom construi ceva normal și vom ține cont de voință românilor, sunt ferm convins că va fi o coaliție funcțională și vom avea un guvern al României eficient. Astăzi vom avea un Consiliul Național și vom decide cine va fi prim-ministrul PSD. Categoric vom avea propria nominalizare”, a mai spus Ciolacu.

„Este logic și normal să solicităm că prima rotație să fie la PSD. Vom găsi o cale astfel încât să nu iasă nimeni păcălit. Eu sper că astăzi să închidem aceste negocieri. (…) Să respectăm voință românilor”, a mai argument Ciolacu nevoia că PSD să aibă primul premier.

Back to top button