Distribuți acest articol

Raluca Turcan se arată îngrijorată de faptul că pandemia a stricat toate planurile guvernului în privința egalității de gen. Ministrul Muncii susține că femeile au plătit un cost al crizei Covid mai mare decât bărbații. Numărul femeilor șomere din România a crescut cu 50% din cauza pandemiei, în timp ce ponderea bărbaților șomeri cu 16%, spune ministrul.

Raluca Turcan susține că, în perioada de lockdown, Guvernul României a implementat măsuri pentru susținerea părinților, fiind acordate 124 milioane lei pentru zilele libere ale părinților nevoiți să stea cu copiii. „Am urmărit măsuri de protejare a locurilor de muncă, acesta fiind motivul pentru care am acordat 2,21 miliarde de lei pentru susținerea a 41,5% din salariul plătit angajaților care și-au reluat activitatea sau sprijinul de 190 milioane de lei pentru programul flexibil de muncă (modelul german kurzarbeit)”, a mai arătat ministrul.

„Acoperirea costurilor șomajului în rândul femeilor costă UE miliarde de euro anual. Realitatea de necontestat este ca femeile au plătit un cost al crizei Covid mai mare decât bărbații. Statisticile Eurostat arată că 84% din angajații cu vârsta între 15 și 64 de ani, din serviciile cele mai afectate de Covid – HORECA și turism, îngrijirea copiilor, vânzări cu amănuntul- sunt femei. În România, în activități din domeniul sănătății umane, ponderea femeilor în servicii de primă linie, era de 80%, față de 20% bărbați. De asemenea, femeile sunt mai expuse șomajului, fiind în număr mai mare implicate în economia informală și mult mai mult afectate de inactivitate pe piața muncii, din cauza responsabilităților de îngrijire în casă”, a arătat ministrul Muncii.


Distribuți acest articol