Actualitate

Raed Arafat: Oamenii să nu sune la 112 și să spună că au rămas fără gust și miros

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgentă, Raed Arafat, indeamnă populația să nu apeleze numărul de urgentă 112 doar pentru a cere testarea, scrie Agerpres.

El a precizat că persoanele asimptomatice sau cu simptome ușoare trebuie să sune la direcțiile de sănătate publică, în cazul cărora se vor luă măsuri pentru a crește capacitatea de răspuns.

“Apelul către populație este următorul: să nu apeleze la 112 pur și simplu pentru a fi testați. Să nu apeleze la 112 și să spună că au lipsă de gust, lipsă de miros numai că să vină cineva să îi testeze. Asta incarcă foarte mult sistemul de urgentă. Apelurile la 112 trebuie să fie apeluri de urgentă. Persoanele care au rămas acasă pozitive, dacă se agravează situația lor, da, apelează la 112. Dar pentru cineva care dorește să meargă doar pentru evaluare există celelalte numere de telefon și call center-ul de la DSP. Deci 112 rămane un număr excepțional, pentru urgențe și asta e rugămintea noastră către toată populația, pentru că se simte presiunea că oamenii apelează la 112 pentru situații care nu sunt situații critice”, a declarat Arafat, miercuri, într-o conferintă de presă la finalul ședinței de Guvern.

În acest sens, secretarul de stat în MAI a explicat că există riscul să fie luată o ambulantă “de la un caz critic pentru un caz în care, poate, cineva a exagerat simptomele” la telefon.

Totodată, el a precizat că persoanele care au intrat în contact cu bolnavi de COVID-19 și care nu au simptome trebuie să se autoizoleze la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile, fără să fie obligatorie testarea.

“Asta este regulă, iar a da telefon pentru a solicita testare, pentru că doresc testare, asta incarcă foarte mult sistemul și ne redirectionează către cazuri mai simple, decât să ne ocupăm de cazurile care sunt mai complexe”, a spus el.

Pe de altă parte, Raed Arafat a subliniat că persoanele care doresc să se deplaseze cu mașină proprie la spital ar trebui să sune în prealabil la DSP, pentru a evită aglomerarea unitătilor medicale.

“Dacă situația este usoară, cu simptome ușoare sau asimptomatic, trebuie să fie programat și trebuie să discute totuși cu Direcția Sanitară, pentru că riscăm să se prezinte 100 de persoane cu mașinile și să decidă toți să meargă la “Matei Bals” și atunci am blocat “Matei Bals”. Deci, recomandabil, totuși, este dacă e urgentă, dacă cineva căruia chiar îi e rău sună la 112, dacă nu este urgent să se planifice impreună cu DSP”, a afirmat șeful DSU.

Secretarul de stat a reamintit că premierul Ludovic Orban a solicitat creșterea capacitătii de răspuns a direcțiilor de sănătate publică, inclusiv prin parteneriate cu companii private specializate în activităti de tip call center. Totodată, el a menționat că inspectoratele pentru situații de urgentă pun la dispoziție mașini pentru transportul asimptomaticilor sau al personalului.

“Ieri, ce am făcut noi, mai ales la nivelul Bucureștiului, am dat o dispoziție prin care am detașat și mijloace de transport de la Inspectoratele pentru Situații de Urgentă către Inspectoratul pentru Situații de Urgentă București, inclusiv am pus la dispoziție mașini pentru personal pe care l-a asigurat DSP că să suplimenteze forțele pentru recoltare și pentru transport, pentru transportul celor ușor simptomatici sau asimptomatici”, a precizat Arafat.

Sursa articol : https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/raed-arafat-oamenii-sa-nu-sune-la-112-doar-pentru-testare.html#ziarecom

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Back to top button