Distribuți acest articol

Partidul Social Democrat are deja planul făcut, guvernarea după bunul plac. Moțiunea nu a fost nici măcar citită, iar PSD se gândește deja la putere. Au avut puterea pe mână și nu au făcut nimic bun pentru cetățeni, iar această moțiune de cenzură este greu de crezut că va trece. Pentru ca moțiunea de cenzură să fie adoptată, este nevoie de 234 de voturi. Partidele din opoziție pleacă cu un „handicap” de 30 de voturi în primul  demers din actuala legislatură pentru demiterea Guvernului, dar cel mai probabil partidul AUR va refuza tot ce înseamnă PSD, adâncind și mai mult acest scor.

Social-democrații acuză Guvernul Cîțu că ține la secret proiectele pe care vrea să le finanțeze cu cei 29 de miliarde de euro care pot reveni României prin mecanismul european de finanțare post-pandemie. 14 miliarde de euro sunt fonduri nerambursabile, în timp ce 15 miliarde sunt împrumuturi.

De asemenea, social-democrații spun că Guvernul ar avea și intenții ascunse privind măsuri de austeritate precum reducerea unor venituri și introducerea unor taxe sau eliminarea unor facilități fiscale.

PSD se bazează la moțiunea de cenzură și pe sprijinul AUR, al doilea partid parlamentar de opoziție. Împreună, cele două formațiuni au 201 senatori și deputați, față de necesarul de 234 de voturi pentru adoptarea moțiunii de cenzură. Adoptarea moțiunii de cenzură înseamnă demiterea întregului Guvern.

Moțiunea de cenzură nu poate să treacă decât dacă PSD convinge parlamentari din arcul guvernamental să schimbe armele. Fără un puci intern, cabinetul guvernamental va continua în actuala formulă. Din coaliția de guvernare fac parte PNL, USR PLUS și UDMR.


Distribuți acest articol