Actualitate

Proiect AUR pe Legea Porcului: Românii pot crește porci în gospodărie și îi pot comercializa fără a fi înregistrați în SNIIA

Deputații AUR din comisia de agricultură au depus un proiect de lege de modificare a legii porcului, care prevede că persoanele fizice care doresc să crească porcine exclusiv pentru consum familial, în gospodării țărănești și în alte gospodării ale populației, nu sunt obligate să obțină atestatul de producător și carnetul de comercializare, ci doar eliberarea unei Adeverințe de către medicul veterinar.

Proiectul mai prevede că porcinele pot fi crescute pentru îngrăşare și comercializare de către persoane fizice, fiind permisă reproducţia în aceste exploataţii, iar carnea şi produsele din carne rezultate în urma sacrificării acestora pot fi  destinate consumului în gospodăria proprie și se pot comercializa, cu respectarea normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei, precum şi cu respectarea normelor de biosecuritate şi bunăstare. Aceste persoane fizice nu se vor autoriza și înregistra fiscal și nu se vor înregistra în SNIIA.”

”Art. 35

(1) Persoanele fizice neînregistrate la oficiul registrului comerțului din cadrul exploatațiilor comerciale de tip familial, care doresc să crească porcine atât pentru consum familial, cât și pentru comercializare, în baza atestatului de producător și a carnetului de comercializare, conform prevederilor art. 2 lit. c) și art. 8 alin. (6) din Legea nr. 145/2014, cu modificările și completările ulterioare, către exploatații de tip gospodăresc și comerciale de tip familial, precum și către abatoare, au obligația de a solicita autorizarea sanitar-veterinară la direcția sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor județeană, respectiv a municipiului București, în maximum 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi.

(2) Creşterea porcinelor poate fi făcută de către persoane fizice în cadrul exploataţiilor noncomerciale de subzistenţă, înregistrate în Sistemul Naţional de Identificare şi Înregistrare a Animalelor – SNIIA, precum și de deținătorii de porcine în sensul art. 2 lit. h) din lege.

Proiectul este semnat de Deputații Flucuș Dumitru, Gheba Daniel, Scripnic LIlian și Albisteanu Mihai

Expunerea de motive

Parlamentarii spun că ”satul românesc reprezintă practic leagănul spiritualității noastre ca popor și principal factor de dezvoltare economic de-a lungul timpului și prin impunerea unor norme de aplicare asupra Legii Porcului neconforme cu tradiția și forma de organizare a familiilor țărănești se lovește direct în tradițiile unui spațiu drag românilor”.

”Familia țărănească este numeroasă și nu are decât câteva mijloace de subzistență, printre care creșterea animalelor pentru comercializare care reprezintă o parte consistentă a bugetului acesteia. Iar creșterea de porci este printre cele mai importante în obținerea de venituri.

Prin banii câștigați din vânzarea suinelor, capii de familie au putut de-a lungul timpului să ofere stabilitate și posibilitatea educării copiilor lor, au putut să ofere un trai decent, au putut să progreseze.

Perpetuarea acestor tradiții nu trebuie să interfereze cu activitatea statului, având în vederea atât valoarea materială, cât și simbolică a comunității rurale. De asemenea, un alt aspect important este încurajarea comercializării de carne autohtonă în dauna celei exterioare României.

Stoparea volumului importurilor în beneficiul producătorilor autohtoni trebuie să devină adevărata datorie a tuturor politicienilor români. Prin aceasta este sprijinită economia locală, parte a economiei naționale, dar și conservarea tradițiilor transmise de la înaintași”, arată inițiatorii.

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button