Justiție

Procurorul general al României s-a pensionat. Va primi o pensie specială de mii de euro

Până în primăvara acestui an, Parchetul General a fost condus de procurorul Gabriela Scutea. În cursul zilei de azi, președintele Iohannis a semnat decretul de pensionare.

Președintele României, Klaus Iohannis a semnat decretul de pensionare în cazul procurorului Gabriela Scutea, de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Braşov.

Potrivit legii, un magistrat se poate pensiona doar după aprobarea cererii de către Consiliul Superior al Magistraturii și după publicarea în Monitorul Oficial al decretului de eliberare din funcție, prin pensionare, care trebuie semnat de președintele României.

Venituri de sute de mii de lei

În ultima declarație de avere, depusă în ianuarie 2023, pentru anul 2022, Gabriela Scutea a declarat venituri foarte mari.

Un simplu calcul arată că în anul 2022, fostul procuror general al României a adunat venituri în sumă de 543.793 de lei.

În calitatea de procuror general al României, Scutea a încasat un salariu lunar egal cu 21.673, aproximativ 4.400 de euro. Pensia lunară pe care Scutea o va încasa va fi de aproximativ 22.000 de lei.

”Judecătorii, procurorii, …, beneficiază de pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de indemnizaţia de încadrare brută lunară sau de salariul de bază brut lunar, după caz, şi sporurile avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării”, prevede legea.

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button