Actualitate

Problema fondurilor europene este că finanțează prea multe afaceri mici, care eșuează și prea puține afaceri mari, funcționale

Problema fondurilor europene este că finanțează prea multe afaceri mici, care eșuează, și prea puține afaceri mari, funcționale.

Astăzi o finanțare până în 200.000 de euro nu poate genera o afacere reală acolo unde ea nu există. Peste 90% din companiile care pornesc de la zero și accesează fonduri europene în realitate după perioada de verificare sunt nevoite să își închidă activitatea. În cele mai multe cazuri finanțarea firmelor noi generează mai multe probleme decât beneficii, deși inițial beneficiarul pare încântat de sumele acordate.

Acolo unde antreprenoriat nu este, nimic nu este. Degeaba dai bani unora care nu au știu să îi genereze, cu speranța că va ieși ceva funcțional. Așa se face că o bună parte din fondurile europene se scurg pe cheltuieli care necesită importuri și banii părăsesc țara cu rapiditate.

Pe de cealaltă parte există antreprenorii ce au afaceri de succes și care pot fi dezvoltate. Creditarea în România este în continuare nesigură și la dobânzi foarte mari. Atunci când plătești 10% dobândă bancară devine imposibil să îți dezvolți afacerea din moment de rata medie de profit este mai mică de 10%.

O cale de finanțare a dezvoltării acestor companii ar trebui să fie tocmai aceste fonduri europene. Un manager cu experiență, o afacere funcțională de ceva ani, cu siguranță va ști să folosească mai eficient aceste sume de bani.

România are nevoie de asemenea de finanțare pentru dezvoltarea industriei grele. Astăzi nu mai producem oțel beton, nu mai avem industrie chimică, totul s-a prăbușit. Nu ne putem baza economia doar pe consumul produselor importate, pe baza creditelor luate. Acest model de afacere nu este unul sustenabil deoarece România nu este Dubai ca să obțină mâncare și bogăție la schimb cu petrolul.

România ar trebui să dețină programe de finanțare care să ajute antreprenorii români cu experiență să genereze afaceri mari, de succes, lanțuri de distribuție românești, linii de producție românești, dezvoltarea industriei alimentare. Dacă din fonduri europene acest lucru nu este posibil, atunci ar trebui să fie din fonduri românești.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button