Actualitate

Primul caz de COVID-19 și gripă simultan, confirmat în Mexic

Primul caz de COVID-19 și gripă, detectate simultan la aceeași persoană, a fost confirmat în Mexic, fapt care începe să îngrijoreze comunitatea medicală deoarece convergență celor două boli ar putea pune o și mai mare presiune asupra sistemului sanitar din această țara, relatează luni EFE.

Alejandro Macias, responsabil cu gestionarea epidemiei de gripă din 2009, a scris luni pe Twitter : „Mai mult decât convergență celor două boli la aceeași persoană, un lucru mai puțin obișnuit, trebuie să ne preocupe juxtapunerea epidemiei cu sezonul de gripă, fapt ce ar putea duce la o saturație a spitalelor”,

Duminică, guvernul mexican a confirmat prima infectare cu coronavirusul SARS-CoV-2 și cu gripă sezonieră la aceeași persoană, potrivit lui Jose Luis Alomia, director general de epidemiologie din cadrul Ministerului Sănătății.

De asemenea, Macias a declarat că : „A fost raportat în Mexic primul caz privind prezența simultană a celor două virusuri, atât a virusului SARS-CoV-2, agentul patogen care provoacă boală COVID-19, precum și a virusului AH1N1, care declanșează gripă”.

Cazul a fost detectat la o femeie de 54 de ani cu antecedente de obezitate, suferind de o boală autoimuna și care a avut cancer și o afecțiune pulmonară cronică. Pacienta a fost spitalizată și că evoluția ei este bună. Responsabilul medical a explicat că paciență a început să prezinte simptome la sfârșitul lunii septembrie, fapt ce a determinat spitalizarea ei la Institutul Național de Științe Medicale și Nutriție Salvador Zubiran.

După mai multe săptămâni de spitalizare, femeia a fost externată pentru perioada 5-6 octombrie, dar a fost din nou internată după ce a prezentat febră ridicată. La cea de-a două spitalizare i-a fost detectat și virusul gripal AH1N1.

Într-un interviu acordat EFE, medicul Macias avertizase săptămâna trecută despre pericolul că cele două boli să acționeze simultan și care va genera „o presiune spitalicească extraordinară”. Nimeni nu este pregătit de o „epidemie sinergica”, a spus el referitor la convergență a două epidemii sau focare de boală în rândul populației.

Până duminică, Mexicul a înregistrat în total 83.781 de decese și 817.503 cazuri de COVID-19.

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Back to top button