Actualitate

Primele exit-poll-uri privin alegerile din Viena indică o victorie fermă a social-democraților, în timp ce extrema dreaptă a înregistrat un rezultat dezastruos

Pe primul loc în alegerile municipale din capitală austriacă de Duminică s-a clasat rimarul social-democrat al Vienei, Michael Ludwig, aflat la sfârșit de mandat în timp ce extrema dreaptă, afectată de un uriaș scandal, a înregistrat un rezultat dezastruos, potrivit primelor estimări anunțate de Institutul de sondare a opiniei publice SORA, informează AFP și dpa.

Partidul Social-Democrat (SPO) a câștigat, potrivit primelor estimări cu 41,7% din voturi și ar putea alege să formeze o coaliție cu conservatorii clasați pe locul doi cu 18,7%, să-și reia coaliția cu Verzii, clasați pe locul trei cu 14,6%, sau cu Liberalii, care au întrunit 8,1% dn voturi.

Social-democrații au exclus orice alianță cu extrema dreaptă, divizată și sancționată de electorat după difuzarea, în 2019, a unor înregistrări făcute cu o cameră ascunsă în care se putea vedea cum liderul sau negocia finanțări oculte cu o femeie care se dădea drept oligarh rus.

Partidul Austriac al Libertății (FPO, extrema dreaptă) a pierdut 23,3% și s-a prăbușit la 7,5% din voturi, în timp ce fostul sau președinte, ex-cancelarul Heinz-Christian Strache, care a fondat un nou partid, a întrunit doar 3,6% din sufragiile exprimate.

Marjă de eroare comunicată de Institutul SORĂ se ridica la 2% , această din cauza numărului de buletine de vot prin corespondență, ce s-a dublat de la precedentul scrutin în 2015, motivul fiind reprezentat în special de pandemia de coronavirus.

Viena este capitală Austriei, dar este, de asemenea și unul dintre cele nouă landuri ale țării. Alegătorii au fost chemați la urne pentru a reînnoi consiliul municipal și primăriile din 23 arondismente.

Cetățenii europeni au putut vota la nivel de arondisment, dar nu pentru desemnarea celor aleși în consiliul municipal.

Rezultatele definitive vor fi comunicate luni , 12 octombrie

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Back to top button