Președintele iranian Hassan Rohani a avertizat miercuri că insultarea profetului Mahomed ar putea să provoace “violență”, un avertisment după ce omologul sau francez Emmanuel Macron a apărat libertatea caricaturizării profetului, relatează AFP.

“Insultarea profetului nu este o ispravă. Este imorală. Asta încurajează violentă”, a declarat Rohani într-un discurs televizat, în cadrul ședinței săptămânale a Guvernului iranian.

“Este o surpriză că asta vine de la cei care se mândresc cu cultură și democrația și care, chiar dacă fără intenție, încurajează violentă și vărsarea de sânge”, a adăugat el.

Macron a promis, în cadrul unui omagiu național adus profesorului de istorie-geografie Samuel Paty, decapitat la 16 octombrie într-un atentat islamist pentru că le-a arătat elevilor săi la ore caricaturi cu profetul ale revistei Charlie Hebdo, că Franța nu va renunța la caricaturi.

“Samuel Paty a fost ucis pentru că islamiștii vor să ne ia viitorul și știu că, prin eroi liniștiți ca el, ei nu-l vor avea niciodată”, declară Macron.

Aceste declarații au declanșat manifestații în numeroase țări cu populație majoritar musulmană și îndemnuri la boicotarea produselor franțuzești.

“Occidentul ar trebui să înțeleagă că (…) insultarea profetului înseamnă insultarea tuturor musulmanilor, a tuturor profeților, a tuturor valorilor umane și călcarea în picioare a eticii”, a avertizat Rohani.

În opinia să, “fiecare european are o datorie față de profet, pentru că el era profesorul umanității”.

Președintele iranian a cerut totdata Occidentului “să înceteze să se amestece în afacerile interne ale muslmanilor”, dacă “vrea cu adevărat pacea, egalitatea, calmul și securitatea în societățile noastre actuale”.

Teheranul l-a convocat pe numărul doi la Ambasada Franței în Iran, în semn de protest față “insistența Parisului de a susține caricaturile profetului Mahomed, a anunțat marți într-un comunicat Ministerul iranian de Externe.