Premierul de la Chișinău și liderul separatist de la Tiraspol, discuție despre livrarea de electricitate prin centrala de la Cuciurgan
Distribuți acest articol

Natalia Gavrilița, premierul Republicii Moldova, a avut astăzi o discuție telefonică cu Vadim Krasnoselski, liderul separatist de la Tiraspol, în cadrul căreia au fost abordate subiecte ce vizează interesele cetățenilor de pe ambele maluri ale Nistrului.

Astfel, premierul R. Moldova a solicitat informații despre livrarea de electricitate prin centrala de la Cuciurgan, în condițiile în care volumele de gaze livrate de Moldovagaz s-au redus, dar și despre rezervele de cărbune existente.

În context, Vadim Krasnoselski, liderul separatist de la Tiraspol, a dat asigurări că centrala de la Cuciurgan va îndeplini toate obligațiile contractuale pentru furnizarea în continuare a energiei electrice pentru partea dreaptă a Nistrului.

Totodată, au fost discutate scenarii de alternativă pentru gospodăriile casnice și agenții economici privind aprovizionarea cu gaze, dar și despre posibilitatea achiziționării de păcură sau alte tipuri de combustibil.

În altă ordine de idei, premierul Natalia Gavrilița și Vadim Krasnoselski, liderul separatist de la Tiraspol, au trecut în revistă subiectele actuale de dialog și au subliniat importanța întâlnirii în formatul 5+2 pentru reglementarea transnistreană.

Amintim că în Republica Moldova a fost instituită stare de alertă privind consumul de gaze naturale. Se întâmplă în contextul în care statul se confruntă cu o criză acută în ceea ce privește sectorul energetic, după ce actualul contract de livrare a gazului rusesc a expirat la 30 septembrie, iar părțile nu au reușit prelungirea acestuia, astfel că în luna octombrie, Republica Moldova achită aproape 800 de dolari pentru mia de metri cubi, de câteva ori mai mult decât după începutul anului.

Astăzi, Natalia Gavrilița, premierul de la Chișinău, a informat că negocierile cu gigantul rus Gazprom continuă și că acestea „nu sunt simple”. Astfel, potrivit oficialului, indiferent de rezultatele acestor negocieri, Republica Moldova nu poate rămâne fără gaz, de aceea Guvernul deschide calea pentru achiziționarea gazelor din surse alternative.

 » sursa: www.infoPrut.RO


Distribuți acest articol