Actualitate

Premierul de la Chișinău, despre deschiderea secțiilor de vot din Tighina și Corjova

Aureliu Ciocoi, premierul interimar de la Chișinău, solicită Comisiei Electorale Centrale să se asigure că deschiderea a trei secții de vot, în localități aflate doar parțial sub controlului autorităților consituționale, are acceptul misiunii OSCE, Comisiei Unificate de Control și al pretinselor autorități de la Tiraspol.

Premierul R. Moldova nu vede o problemă în deschiderea celor trei secții – două în municipiul Tighina și una în comuna Corjova, Dubăsari – atât timp cât misiunea OSCE poate garanta securitatea votului pentru a nu se periclita întregul proces electoral.

Oraşul Tighina este sub administrare comună. 95% din populaţia care locuieşte în municipiul Tighina sunt cetăţeni ai Republicii Moldova. Este crucial să fie consultată misiunea OSCE, care să vină cu reguli foarte clare în ce condiţii se desfăşoară scrutinul la aceste secţii. Trebuie să vedem dacă misiunea OSCE este gata să garanteze securitatea votului în aceste secţii”, a spus Aureliu Ciocoi pentru presa de la Chișinău.

Cu referire la secţiile de vot destinate diasporei, premierul spune că cifra de 146 aprobată de CEC nu a fost consultată cu Ministerul de Externe, entitate responsabilă de buna desfăşurare a scrutinului în străinătate. Mai mult, şeful interimar al Executivului crede că argumentul unor membri CEC privind lipsa acoperirii financiare pentru secţiile destinate diasporei nu e plauzibil.

Aş pleda pentru o discuţie chiar şi în format închis între CEC şi MEIE pentru a stabili numărul necesar de secţii, inclusiv, în condiţiile precare financiare în care ne aflăm. Pentru deschiderea secţiilor în străinătate nu e nevoie chiar de atât de mulţi bani, pentru că întreaga structură logistică oricum o preia ministerul şi nu este nevoie de finanţare din partea CEC. CEC achită doar plăţile pentru membrii birourilor electorale. Sunt multe semnale care atestă că există multă lume care ar fi de acord să lucreze fără remunerare”, a spus Aureliu Ciocoi.

Comisia Electorală Centrală a decis deschiderea a 146 secţii de vot pentru cetăţenii Republicii Moldova din străinătate, cu 7 secţii mai mult faţă de hotărârea CEC aprobată

 » sursa: www.infoPrut.RO

Back to top button