Pod peste Prut prin educație: Universitatea de Stat din Moldova și Universitatea din București, proiecte comune
Distribuți acest articol

Universitatea de Stat din Moldova (USM) urmează să realizeze o serie de proiecte în colaborare cu Universitatea din București (UB) pe parcursul anilor 2021-2022. 

Un plan de acțiuni în acest sens  fost elaborat în cadrul vizitei de lucru a delegației UB, în perioada 29-30 iunie 2021, la Universitatea de Stat din Moldova.

Printre aceste acțiuni se numără inițierea unor noi programe cu dublă diploma (licență și master), organizarea practicii studențești în bazele Universității din București, efectuarea schimbului de experiență pentru personalul științifico-didactic și administrativ, conectarea activității Muzeelor Universității de Stat din Moldova și a Universității din București, integrarea în consorțiile universitare (UNICA), etc.

Vizita delegației din România, condusă de Marian Preda, rectorul Universității din București, a debutat cu o întrevedere oficială, la care au participat Igor Șarov, rectorul Universității de Stat din Moldova precum și prorectorii instituției. Astfel, au fost discutate subiecte ce țin de implementarea proiectelor educaționale și de cercetare desfășurate în comun, consolidarea parteneriatului dintre aceste două instituții de învățământ superior, digitalizarea și altele.

De asemenea, delegația de la București a participat și la ceremonia de înmânare a diplomelor, în cadrul căreia rectorul USM, dr. conf. univ. Igor Șarov și rectorul UB, prof. univ. dr. Marian Preda, în premieră, i-au felicitat pe primii absolvenții ai programelor de master desfășurate în comun. Absolvenții acestor programe beneficiază de o diploma emisă de Universitatea de Stat din Moldova și de o diploma din partea Universtității din București, recunoscută la nivel european.

În cadrul aceleași vizite, a avut loc și o masa rotundă la care reprezentanții UB și USM au discutat cu responsabilii de programe de master de la USM despre căile de depășire a obstacolelor întâmpinate în derularea programelor cu diploma dublă, inițierea unor noi programe în domeniul economie, litere și jurnalism, precum și crearea unor masterate cu dublă diplomă în limba engleză, pornind de la reușitele existente în cadrul UB.

De asemenea, invitații de la București au avut întruniri cu responsabilii de formare continuă de la USM, cu reprezentanții Facultăților de Istorie și Filosofie, Litere, Psihologie și Științe ale Educației, Sociologie și Asistență Socială, Științe Economice.

Universitatea de Stat din Moldova are încheiate acorduri de colaborare cu Universitatea din București, iar din anul 2018 este membră asociată a Consorțiului Universitaria, din care fac parte Academia de Studii Economice din București, Universitatea din București, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza„ din Iași și Universitatea de Vest din Timișoara.

 » sursa: www.infoPrut.RO


Distribuți acest articol