Actualitate

”PNDL 3” al lui Cîțu are unele aspecte mai neclare decât programele lui Dragnea – Se pierde urma banilor

Premierul Florin Cîțu are grave probleme de legimitate, iar programul prin care a reușit să primească președenția PNL confirmă acest lucru. Programul „Anghel Saligny” sau „PNDL 3” are unele aspecte mai neclare decât primele programe ale lui Liviu Dragnea. Este neclar cum se alocă aceste fonduri și pe ce criterii, iar acest lucru dă de înțeles că bugetul va fi alocat pe criterii politice.

Ca și în cazul PNDL, lista de proiecte se aprobă prin ordin de ministru. Normele nu specifică decât publicarea acestei liste, fără detalii privind aplicarea criteriilor de prioritizare. Pentru a crește transparența programului, ar trebui publicată și o justificare privind modul în care s-au aplicat aceste criterii de prioritizare.

Înscrierea în program se face pe baza unei cereri foarte schematice (anexa 1), la care se adaugă devizul general estimativ. Restul de documente sunt depuse după aprobarea listei.

De exemplu, o comună are puși deoparte 4 milioane de lei, un oraș 7 milioane de lei, iar un sector 35 de milioane.

”Tindem să credem că este mai degrabă un mecanism politic clientelar de a mulțumi pe toată lumea și nu un mijloc de a asigura egalitatea de șanse. Faptul că rezervăm anumite sume pentru fiecare UAT, fără condiții clare de accesare a fondurilor, poate intra și în conflict cu ideea de prioritizare și competiție”, se arată în analiza Expert Forum.

Proiectul ignoră total să detalieze informațiile care se vor pune în secțiunea publică a platformei investitii.mdlpa.ro.

Reprezentanții Expert Forum precizează că normele ar trebui să detalieze datele care sunt publicate și formatul acestora, solicitând ca bazele de date să fie dezvoltate astfel încât să permită exportul în formate precum .csv sau .xls și să respecte principiile open data.

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Back to top button