Actualitate

Piața imobiliară americană s-a prăbușit

Vânzările de locuințe unifamiliale noi au scăzut în SUA în aprilie, deoarece creșterea ratelor dobânzilor ipotecare și creșterea vertiginoasă a prețurilor la locuințe au afectat piața. Vânzările de case noi au scăzut luna trecută cu 16,6% față de cifrele revizuite din martie, potrivit datelor Biroului de Recensământ publicate marți. Vânzările au scăzut cu 26,9% față de aprilie 2021, scrie Politico.

„Scăderea din aprilie a vânzărilor de case noi este un avertisment clar de recesiune”, a declarat Robert Dietz, economist șef al Asociației Naționale a Constructorilor de Case.

Prețul mediu de vânzare al caselor noi vândute luna trecută a fost de 450.600 de dolari, cu 19,6% mai mare decât cu un an mai devreme. Rata medie la un credit ipotecar fix pe 30 de ani a fost de aproximativ 5,3% săptămâna trecută, potrivit Freddie Mac, în creștere de la 3,2% în prima săptămână a lunii ianuarie.

„Combinația dintre prețuri mai mari și rate ale dobânzilor crescute generează o încetinire notabilă a pieței imobiliare”, a spus Dietz. „În timp ce națiunea are nevoie de locuințe suplimentare, vânzările de locuințe sunt în scădere, deoarece înăsprirea politicii monetare continuă să pună presiune în sus asupra ratelor ipotecare, iar întreruperile lanțului de aprovizionare cresc costurile de construcție”.

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Back to top button