Peter Michalko, despre cea de-a doua tranşă din asistenţa macrofinanciară oferită R. Moldova: Așteptăm să fie îndeplinite 6 condiții ~ InfoPrut
Distribuți acest articol

Republica Moldova poate obţine cea de-a doua tranşă din asistenţa macrofinanciară, în valoare totală de 100 de milioane de euro, însă Chişinăul trebuie să îndeplinească 6 condiţii şi să dea dovadă de voinţă politică în acest sens, a declarat Ambasadorul UE, Peter Michalko, în cadrul emisiunii Punctul pe AZi de la TVR Moldova.

„Deciziile care trebuie luate la Chişinău trebuie să aibă susţinere într-un Parlament care să susţină acest progres, să susţină un guvern care ar fi întradevăr promotor al acestor măsuri, al acestor reforme. Ca exemplu pot să dau programul actual de asistenţă macrofinanciară, în cadrul căruia suntem în faţa celei de-a doua tranşe. A fost prima tranşă anul trecut, dar acum trebuie îndeplinite 6 condiţii pentru tranşa a doua şi aşteptăm să fie îndeplinite, este vorba de un miliard de lei numai în această tranşă, care va fi livrată Republici Moldova după îndeplinirea acestor condiţii. Şi nu vrem să se repete situaţia din anul trecut, când s-au pierdut 800 de milioane de lei, la sfârşitul programului precedent de asistenţă macrofinanciară”, susţine Ambasadorul UE.

Peter Michalko declară că, pentru obţinerea tranşei a doua, Parlamentul trebuie să aprobe legile necesare asupra cărora s-a convenit de comun acord.

„Aceste schimbări sunt importante pentru Republica Moldova, ca ea să fie mai bine pregătită, mai funcţională, inclusiv după sau în timpul pandemiei, să fie redusă corupţia, care există în paralel cu pandemia. Trebuie să fie făcuţi paşi care vor elimina aceste fenomene negative, să schimbe lucrurile spre bine, pentru că Republica Moldova are potenţial, dar el nu este folosit. De exemplu, atragerea investiţiilor va fi posibilă atunci când aceste schimbări vor fi făcute, ca investitorii care vor veni vor fi siguri că justiţia lucrează aşa cum trebuie, vor fi protejaţi”, a mai spus ambasadorul UE.

În acest sens, Michalko spune că la nivelul Uniunii Europene apar unele semne de întrebare, în contextul în care Parlamentul de la Chișinău evită să adopte Codul Vamal, spre exemplu, care este pregătit încă de la sfârşitul verii trecute, însă votează anularea „legii miliardului”, fapt care pune în umbră credibilitatea Republicii Moldova

„Aici suntem în situaţie dificlă, pentru că am văzut în decembrie un număr de legi adoptate împotriva acestor standarde, care au fost luate drept angajamente de Republica Moldova, asta înseamnă nerespectarea angajamentelor. Un număr de legi a fost adoptat fără respectarea procedurilor necesare procesului legislativ, inclusiv fără opinia Guvernului, mai ales cele care afectează bugetul de stat, iar asta a fost ignorat. Asta fost un lucru important pentru că ţine de credibilitatea instituţiilor şi de credibilitatea R. Moldova. Pe de altă parte, este vorba şi de ce nu au fost votate nişte legi precum Codul Vamal, care este pregătit încă din vara anului trecut. Nu a fost adoptat, deşi este printre condiţiile pentru finanţare din partea noastră”, a conchis Excelenţa Sa.

 » sursa: www.infoPrut.RO


Distribuți acest articol