PESTE 32 DE TONE DE ARTICOLE PIROTEHNICE, INDISPONIBILIZATE DE POLIȚIȘTI
Distribuți acest articol

Poliţia Română a demarat, la data de 23 noiembrie 2020, acţiunea naţională „FOC DE ARTIFICII”, fiind continuate, și în acest an, activitățile pentru prevenirea oricăror evenimente negative generate de nerespectarea legislaţiei privind obiectele pirotehnice.

De la declanșarea acțiunii, până la data de 17 decembrie a.c., polițiștii au efectuat acţiuni şi controale la 322 de persoane fizice şi juridice autorizate să desfăşoare operaţiuni cu articole pirotehnice şi în zona a 761 de pieţe, târguri sau centre comerciale.

Au fost vizate și 219 persoane fizice și juridice neautorizate care ar fi comercializat ambulant articole pirotehnice.

În cadrul acțiunii, au fost întocmite 229 de dosare penale, pentru constatarea a 236 de infracțiuni, fiind implicate 251 de persoane, față de care sunt efectuate cercetări.

Pentru alte nereguli constatate, au fost aplicate 30 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 97.600 de lei, iar, ca măsuri complementare, au fost indisponibilizate, în vederea confiscării 32.335 de kilograme de articole pirotehnice, din categoriile F1, F2, F3, F4, P1 și P2, în valoare de peste 790.000 de lei.

De asemenea, au fost retrase 3 autorizații de funcționare.

Activităţile, desfășurate sub coordonarea Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, au scopul de prevenire şi de combatere a oricăror evenimente negative (răniri de persoane, incendii sau distrugeri de bunuri) generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deţinerea, comercializarea, importul, depozitarea şi folosirea articolelor pirotehnice de persoanele fizice şi juridice în perioada sărbătorilor de iarnă 2020 – 2021.

Exemplu: La data de 13 decembrie 2020, poliţiștii Inspectoratului de Poliție Județean Braşov – Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase au depistat, în trafic, o persoană, angajată a unei societăți comerciale autorizate, din Timiș, care ar fi transportat aproximativ 2.000 de kilograme de articole pirotehnice, pentru care nu a putut prezenta documente de însoțire a mărfii.

Astfel, au fost descoperite 1.328 de kilograme de articole pirotehnice dincategoria P1, 41,5 de kilograme din categoria F1, 322,5 de kilograme din categoria F2, 195 de kilograme din categoria F3 şi 126 de kilograme din categoria F4.

Bunurile au fost indisponibilizate, în vederea confiscării.

În cauză, se efectuează cercetări, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „orice operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept”, faptă prevăzută de Legea nr. 126/1995.

* * *

CUMPĂRAȚI ARTICOLE PIROTEHNICE DOAR DE LA PERSOANE FIZICE/JURIDICE AUTORIZATE

petardele pot fi comercializate doar în spații destinate vânzării unor astfel de articole și numai după obținerea autorizației de deținere și comercializare.

SESIZAȚI POLIȚIA CÂND CONSTATAȚI CĂ SUNT VÂNDUTE ILEGAL ARTICOLE PIROTEHNICE

comercializarea, fără drept, de articole pirotehnice constituie infracțiune și vă poate pune în pericol sănătatea și integritatea corporală.

ATENȚIE LA ETICHETĂ!

la achiziționarea de articole pirotehnice verificați eticheta. Acestea să fie inscripționate în limba română! Exemple de articole pirotehnice care pot fi comercializate către public: steluțe, lumânări scânteietoare, jerbe cu scântei, minifacle, inele de foc, sateliți.


Distribuți acest articol