Actualitate

Pensii speciale există în toată UE, susține Ministrul Boloș de la PNL: „România nu se poate comporta că o țară sălbatică”

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a declarat miercuri, despre propunerea lui Florin Cîțu privind eliminarea pensiilor speciale, pentru a nu se mai impune acel procent de 9,4% din PNRR, că ”România nu se poate comporta că o țară sălbatică, fiindcă aceste pensii speciale există în toată Uniunea Europeană”. 

Ministrul a fost întrebat cum comentează postarea de pe pagina de Facebook a lui Florin Cîțu, în care acesta afirmă că dacă s-ar elimina, de exemplu, pensiile speciale, n-ar mai fi nevoie să fie eliminat acel 9,4% din PNRR.

”Să știți că România nu se poate comporta ca o țară, îmi cer scuze că poate spun neacademic, sălbatică, fiindcă aceste pensii speciale există în toată Uniunea Europeană. Există categorii de pensionari care beneficiază de pensii speciale. Nu suntem țară din Uniunea Europeană care am inventat pensiile speciale, cum nu cred că ar fi firesc, că să fim, poate, printre puținele – dacă nu chiar singură țară din Uniunea Europeană – care să le eliminăm”, a precizat Marcel Boloș.

Ministrul Fondurilor Europene a precizat că aici trebuie căutată o soluție de mijloc și gândit un mecanism care să fie unul echilibrat.

”Nici să cădem în extremă aceea în care, să zicem, pensiile speciale sunt eliminate, ci, dimpotrivă, cred eu că o cale de mijloc e necesară că să ieșim din acest impas”, a completat ministrul.

Marcel Boloș a menționat că prima clarificare pe care trebuie să o avem cu Comisia Europeană este de concordanță între conținutul jalonului și prevederile din legislația națională.

”Așa cum arată acum decizia Comisiei Europene, noi, că stat membru, putem să spunem: este conținutul jalonului cu pensii speciale? Da, dar noi asta în legislația națională nu avem. Noi avem pensii ocupaționale, avem pensii de serviciu. Și acesta este primul lucru pe care trebuie să-l limpezim cu Comisia și, desigur, cum v-am spus, e foarte important că această discuție la nivel politic să existe, că să se transmită că această problema este una de importantă națională. Problema pensiilor, în special, este de importantă națională și nu putem să avem o conduită care să ne ducă în rândul statelor membre, fiind unicat cu eliminarea pensiilor speciale. Nu cred că este de bun augur, adică nu cred că un guvern din Uniunea Europeană sau, să zic, un parlament din Uniunea Europeană ar lua o astfel de decizie”, a mai spus Boloș.

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button