Actualitate

Parlamentar de la Chișinău, despre promisiunea lui Dodon de a interzice curentul unionist, de a limita influența României și de a rescrie Constituția: „Aceste acțiuni au la bază o tactică strict electorală”

În cei patru ani de mandat, Igor Dodon nu a acționat niciodată în interesul cetățenilor, dar în postura de președinte limitat, geopolitic, imoral și nepopular, și-a permis să glorifice sărbătorile sovietice și putiniste și să conteste pro-românismul și pro-europenismul. Declarații în acest sens au fost făcute de deputatul Igor Munteanu, care a analizat memorialistica sovietică ce reprezintă talismanul lui Dodon în campania prezidențială. 

În toiul pandemiei din RM, la 9 mai, un alai de mașini cu simboluri sovietice, panglicile Sf.Gheorghe și uniforme militare, au mărșăluit claxonând de-a lungul și de-a latul capitalei RM, cu susținerea directă a PSRM și a oficialilor săi. În spatele lor, zeci de grupuri finanțate de Rusia, asociații, indivizi și partide afiliate și-au etalat nostalgiile, obsesiile. La 12 septembrie, am văzut din nou aceeași pleiadă de partide și grupuri pro-moscovite, Vece, August, psrm, avându-l în frunte pe I.Dodon, și mai mulți diplomați ruși, aniversând cu patetism victoria „contra fasciștilor”. Mai ales la Sculeni, Ungheni, lângă Iași, asemenea acțiuni nu pot fi trecute cu vederea”, a remarcat parlamentarul.

Potrivit sursei, constatăm astfel că pro-moscovitul Igor Dodon își joacă rolul până la căderea cortinei; acesta nu pare a fi tentat să renunțe nici pentru o clipă la mitologia „eliberatoare” a URSS, care a ocupat la 1945 teritorii străine, pe care le-a supus prin teroare, deportări și sovietizare forțată. „Neglijând traumele acestor experiențe de colectivizare forțată și nimicire sistematică a elitelor antebelice, politicianul Dodon a servit și acționat doar în interesele Rusiei. Admirația sa față de Vladimir Putin a devenit obsesie, ridiculizată pe larg în presa și programele satirice rusești, iar remarca lui Putin «У Додона спросите» („întrebați-l pe Dodon”-n. red) a ajuns, în scurt timp, un adevărat „mem” și subiect de bancuri în Rusia. În realitate, Dodon a fost tratat în derizoriu, având imaginea unui provincial, fără verticalitate și puțină inteligență, corupt și ușor de manipulat, cu atât mai ușor de compromis – datorită lăcomiei sale legendare. În această postură, Dodon nu a servit cetățenilor RM, ci instinctelor șoviniste ale Moscovei care, după cum se știe, „nu crede lacrimilor”!”.

În opinia lui Munteanu, fiind ocupat cu preluarea unor scheme și afaceri moștenite de la predecesorii săi corupți, Dodon nu a acționat niciodată ca președinte de stat, un președinte al tuturor cetățenilor săi, afirmând că-i va reprezenta pe cei care l-au votat în 2016. „Un președinte limitat, geopolitic, imoral și nepopular. În această postură, Dodon și-a permis să glorifice sărbătorile sovietice și putiniste, să conteste pro-românismul și pro-europenismul, care coabitează organic în identitatea cetățenilor RM, oferind exemple dezgustătoare de vasalitate față de liderii separatiști de la Tiraspol, dar și față de „intendenții” puși de Putin pentru afacerile legate de RM, cum sunt D.Kozak și D.Rogozin.

Comemorând soarta soldaților sovietici căzuți în cel de-al 2 război mondial, ar fi fost logic și echilibrat ca un Președinte autentic al RM să meargă la Cimitirul Militar de la Țiganca, după ce a fost la Sculeni,

 » sursa: www.infoPrut.RO

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Back to top button