Parcul central și o grădiniță din Cahul, modernizate cu ajutor european ~ InfoPrut
Distribuți acest articol

Parcul central şi o grădiniţă din orașul Cahul sunt în proces de modernizare, datorită implicării Uniunii Europene, care a oferit cea mai mare parte a sumei de bani necesare lucrărilor de renovare, care se ridică la aproximativ 20 de milioane de lei, notează TVR Moldova.

Pentru modernizarea parcului Grigore Vieru din Cahul, Uniunea Europeană a oferit peste 10 milioane de lei, iar autorităţile locale au contribuit cu aproape 2 milioane de lei. Banii au fost folosiţi pentru  pavarea şi iluminarea aleilor, crearea unui sistem de irigare, construcţia unei fântâni arteziene şi instalarea mobilierului urban. Proiectul mai prevede plantarea unor arbori decorativi.

„Sunt animale din lemn sculptate, pentru copii tern de joacă, scaune. E mai frumos, e mai verde, e mai curat”, „Clar lucru că încă nu e terminat, dar ca viziune e foarte bine gândit şi îmi este plăcut”, „Copii puteau să se împiedice, acum pot să se plimbe. Înainte aici erau gropi, asfalt vechi, acum e nou”, spun locuitorii orașului.

Uniunea Europeană a oferit alte 2,7 milioane de lei pentru renovarea grădiniţei numărul 8 din Cahul, care nu a fost reparată de 37 de ani. Autorităţile locale contribuie la modernizarea instituţiei cu 3,7 milioane de lei.

„Sunt prevăzute următoarele lucrări: schimbarea acoperişului în proporţie de 100% cu foi de ţiglă metalică, izolarea termică a pereţilor cu vată minerală cu grosimea de 10 centimetri, înlocuirea ferestrelor”, a subliniat reprezentantul EU4Moldova din Cahul, Vasile Marsincovschi.

Vor fi renovate şi dotate cu mobilier toate cele 12 grupuri sanitare ale grădiniţei şi vor fi înlocuite sistemele de încălzire vechi, directoarea grădiniței mulțumind Uniunii Europene.

Ambasadorul UE în Republica Moldova, Peter Michalko, a mers la Cahul pentru a verifica cum decurg lucrările.

„Mă bucur că vedem progrese şi rezultate care au ca scop îmbunătăţirea standardelor de viaţă pentru cetăţenii din Cahul. Asta este ceea ce noi, Uniunea Europeană, ca partener şi prieten al Republicii Moldova, oamenilor care trăiesc aici, ceea ce noi dorim să susţinem şi vom susţine şi în continuare”, a declarat Michalko.

Tot în cadrul programului EU4Moldova: Regiuni cheie, 26 de antreprenori din Cahul şi Ungheni vor primi în acest an granturi de câte 15.000 şi 30.000 de euro. Programul are un buget total de 23 milioane de euro, este finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de PNUD şi UNICEF.

 » sursa: www.infoPrut.RO


Distribuți acest articol