Actualitate

Parastas la Iași pentru cobzarul basarabean Barbu Lăutaru ~ InfoPrut

O slujbă de pomenire pentru renumitul cobzar Barbu Lăutaru, de la a cărui trecere în veşnicie s-au împlinit 163 de ani, va fi oficiată joi, începând cu ora 10,00, la Biserica Zlataust din Iași.

„La momentul comemorativ va participa Preasfințitul Antonie, Episcop de Bălți, întrucât Barbu Lăutaru s-a născut și a copilărit în localitatea Anenii Noi, din Republica Moldova, localitatea natală a Părintelui Episcop”anunţă organizatorii, potrivit Basilica.ro.

În cadrul evenimentului vor lua cuvântul Margareta Herțanu, Președintele Asociației „ProRoma” din Iași și Lăcrămioara Ursu, reprezentantul romilor în Consiliul Județean. De asemenea, Orchestra „Barbu Lăutaru” din Bălți va susține un moment artistic.

Barbu Lăutaru s-a născut în a doua jumătatea a secolului XVIII, într-o familie de lăutari de etnie romă. Calităţile sale muzicale au fost recunoscute în momentul întâlnirii cu marele pianist Franz Listz, care, impresionat de interpretarea lăutarului, a spus că Barbu este un cântăreț mai mare decât el.

Evenimentul comemorativ este organizat de ASCOR Iaşi împreună cu Departamentul de Minorități al Sectorului de Misiune al Arhiepiscopiei Iaşilor și face parte din activitățile dedicate „Anului comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor”.

 » sursa: www.infoPrut.RO

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Back to top button