Opinie: Coagularea segmentului unionist este vitală pentru R. Moldova
Distribuți acest articol

„Coagularea segmentului unionist este vitală pentru R. Moldova”. Declarația a fost făcută de analistul politic Anatol Țăranu, care a mai subliniat că în Parlamentul de la Chișinău este nevoie de fracțiuni parlamentare unioniste, care să formuleze programe unioniste, românești.

Potrivit sursei, abia atunci, situația din Republica Moldova se va putea schimba și va putea fi rezolvată și problema crizei identitare.

„Problema noastră este criza identitară. Noi nu putem să înțelegem cine suntem și cum trebuie să ne mișcăm. Din acest punct de vedere, atâta timp cât în Parlamentul R. Moldova nu va exista o fracțiune asumată unionistă, care a venit acolo nu pe niște programe politice diluate, ci pe un program românesc conturat, asumat… Fără o asemenea fracțiune, Parlamentul R. Moldova va produce dintotdeauna guverne şi guvernări care nu se vor preocupa de identitatea acestui stat. Iar, dacă vom continua să mergem pe niște formule foarte diluate, statul niciodată nu va ieși din criză. Prin urmare, coagularea segmentului unionist este vitală pentru R. Moldova”, a subliniat Anatol Țăranu în cadrul unei emisiuni de la TVR Moldova.

Totodată, sursa a atras atenția că fără coagularea segmentului unionist este imposibilă o guvernarea pro-europeană. „Rezerva de aur a partidelor pro-europene se găsește pe dreapta. Dacă acolo nu va fi o mobilizare totală, partea pro europeană nu va obține un câștig în următoarele alegeri”, a mai remarcat Anatol Țăranu.

Fiind întrebat cine ar putea coagula segmentul unionist, analistul politic a constatat că partidele politice nu vor reuși să facă acest lucru. „De aceea este nevoie de o listă națională. Trebuie de așezat toți la o masă. Trebuie să găsim formula prin care va fi formată această listă națională a unioniștilor din R. Moldova. O listă care nu va fi formată de liderii de partid. (…) Mai apoi, va veni rândul partidelor, dar astăzi partidele unioniste din R. Moldova, din păcate, dau dovadă că nu sunt capabile să organizeze acest segment. În acest caz, trebuie de găsit o soluție, trebuie de dat răgaz partidelor să se consolideze și să se prefacă într-o forță definitorie”, a adăugat Anatol Țăranu.

Sursa a mai menționat că liderii unioniști trebuie să se gândească mai puțin la ce poate face Unirea pentru ei, dar mai mult la ce pot face ei pentru Unire. „Nu contează cine va intra în Parlament. Contează ca acolo să fie o fracțiune parlamentară unionistă care cu adevărat poate să formuleze programe unioniste, românești în acest Parlament. Și atunci veți vedea cum se va schimba situația”, a spus Țăranu.

De asemenea, el s-a referit și la un guvern unde ar fi un segment românesc bine conturat. „Închipuiţi-vă că la Ministerul Culturii, la Ministerul Educației, vine un ministru cu viziuni unioniste asumate şi care a fost votat pentru aceste viziuni. De ce ar trebui sa te bați pentru ministerul transporturilor, cum au făcut unioniştii în trecut,

 » sursa: www.infoPrut.RO


Distribuți acest articol