Opinie: Ambasadorul Rusiei la Chișinău ar trebui convocat de președintele Maia Sandu pentru un dialog „exigent și tovărășesc”
Distribuți acest articol

Ar fi cazul ca Oleg Vasnețov, ambasadorul Rusiei la Chișinău, să fie convocat de către președintele Maia Sandu pentru un dialog „exigent și tovărășesc”. Declarația a fost făcută de deputatul Iurie Reniță, după ce diplomatul rus a avut zilele trecute o întrevedere cu Vadim Krasnoselski, liderul separatist de la Tiraspol. 

De bine ce a înțeles recentul mesaj al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), adresat misiunilor diplomatice acreditate în Republica Moldova, de a evita și a se abține de la întrevederi cu liderii separatiști de la Tiraspol, Ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov, în modul cel mai sfidător și arogant a scuipat direct în față autorităților constituționale de la Chișinău (nu utilizăm intenționat politețurile diplomatice, deoarece nu mai au nicio valoare în acest caz) și a mers, din nou, la întrevederea cu cetățeanul rus și liderul separatismului transnistrean Krasnoselski. Deoarece apelul MAEIE a avut un caracter foarte general și evaziv (fără a spune lucrurilor pe nume, în spiritul „politicii externe echilibrate” și docile a lui Dodon), bănuim că diplomatul rus Vasnețov ar fi înțeles că adresarea Ministerului moldovean de Externe se referă la Ambasadorii SUA, României, Poloniei, UE și altora, care „au mari probleme cu respectarea integrității teritoriale a Republicii Moldova”. Altă justificare a prezenței lui Vasnețov la o nouă întrevedere cu „prezidentul” Krasnoselski (vreo câteva sute pe perioada mandatului sau!) nici că ar exista”, a menționat parlamentarul de la Chișinău.

În context, Iurie Reniță a îndemnat-o pe Maia Sandu să-l convoace la un dialog exigent pe ambasadorul Rusiei la Chișinău. „Dacă cei de la MAEIE au remușcări de conștiință să-l invite pe reprezentantul diplomatic al Kremlinului pentru o discuție serioasă despre respectarea Convențiilor de la Viena din 1961 și 1963 cu privire la relațiile diplomatice și consulare, inclusiv despre posibilitatea de a fi declarată persona non grata, atunci ar fi cazul ca Ambasadorul Rusiei, Oleg Vasnețov, să fie convocat de către Președintele recent ales (doar ambasadorii prezintă scrisorile de acreditare șefului statului!) pentru un dialog exigent și tovărășesc „în spiritul Tratatului de prietenie şi colaborare între Republica Moldova şi Federaţia Rusă, semnat la Moscova la 19 noiembrie 2001, și a respectării necondiționate a integrității teritoriale a Republicii Moldova în hotarele unanim recunoscute de către comunitatea internațională”, a mai conchis parlamentarul.

Amintim că întâlnirea dintre Vasnețov și Krasnoselski a avut loc după ce recent ambasadorul Rusei în R. Moldova a participat la un eveniment online organizat de structurile de la Tiraspol. Atunci, Ministerul de Externe de la Chișinău a venit cu o reacție în acest sens, reiterând solicitarea privind abținerea de la participarea diplomaților acreditați în Republica Moldova la activitățile organizate de către structurile de la Tiraspol. 

Ulterior, MAE de la Moscova s-a arătat deranjat de criticile aduse în adresa lui Vasnețov și a acuzat Chișinăul că politizează „prea mult activitatea Ambasadei Federației Ruse în Republica Moldova”.

Astfel, potrivit Mariei Zaharova, reprezentantul special al MAE-ului rus,

 » sursa: www.infoPrut.RO


Distribuți acest articol