Actualitate

OK. AUR cere ajutorul Avocatului Poporului pentru anularea creșterilor de Taxe- Neconstituțional

O delegație AUR s-a văzut în aceste zile cu Avocatul Poporului și a solicitat instituției să sesizeze Curtea Constituțională cu privire la neconstituționalitatea emiterii Ordonanțelor de Urgență ale Guvernului și care au vizat creșterile de taxe.

Fiind ordonanță de urgență emisă de către guvern doar instituția numită Avocatul Poporului poate să facă acest demers. Partidele pot contesta doar legile emise de către guvern.

„Guvernul încalcă constituția României și emite ordonanțe acolo unde parlamentarii trebuie să se pronunțe. Modificarea codului fiscal pe repede înainte și cu aplicare imediată lovește în mediul de afaceri prin lipsa predictibilității.

Ne-am văzut cu Avocatul Poporului și am primit garanții că se va analiza situația cu o maximă responsabilitate” a declarat Adrian Axinia, vicepreședinte al AUR.

Guvernul României a modificat codul fiscal prin Ordonanță de Urgență deși vorbim despre o lege organică.

De asemenea rolul parlamentului este de a modifica legi și nu al Guvernului României. Asistăm la un conflict de natură constituțională în care rolul parlamentului este mult redus, în timp ce prerogativele de a legifera sunt preluate de guvern. Parlamentul devine la moment o simplă anexă a partidelor politice și a unor grupuri de interese ce se strâng în jurul guvernului.

„Astăzi nu avem o republică parlamentară ci trăim într-o semi-dictatură. Rolul parlamentului a fost redus la votul de investire al guvernului. După acest moment legile se modifică de către guvern care abuzează de majoritatea de care dispune.

Mediul de afaceri are nevoie de predictibilitate, ori acest lucru înseamnă de multe ori și 2-3 ani de anticipare, nu câteva zile” a completat Marius Lulea, antreprenor și vicepreședinte al AUR.

Ordonanțele de Urgență trebuie să fie utilizate pentru situații excepționale și nu pentru chestiuni care nu impun nici o urgență. Din moment ce guvernul nu a văzut o problemă în actualele taxe mulți ani, să emiți o ordonanță care să afecteze domeniul economic și antreprenorii români pe re repede înainte este clar neconstituțional.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button