Actualitate

Oficial rus, despre Maia Sandu: Are gândire de comerciant sau de contabil

Konstantin Kosaciov, șeful Comisiei pentru Relații Externe a Consiliului Federației Ruse, a subliniat că declarația președintelui ales al R. Moldova, Maia Sandu, privind datoria la gaze, față de Gazprom, a regiunii transnistrene dăunează procesului de soluționare a diferendului transnistrean.

Potrivit oficialului rus, Maia Sandu ar fi trebuit să ceară ca datoria regiunea transnistreană să fie achitată de Chișinău. „O astfel de poziție seamănă mai degrabă cu gândirea unui comerciant sau a unui contabil decât a unui politician. Doamna Sandu ar fi făcut mult mai mult pentru restabilirea integrităţii teritoriale a Moldovei, dacă ar fi venit cu inițiativa ca statul moldovenesc să-şi asume cheltuielile pentru asigurarea cu gaze a întregii ţări, inclusiv a Transnistriei”, a declarat șeful Comisiei pentru Relații Externe a Consiliului Federației Ruse

În opinia acestuia, astfel Maia Sandu ar fi obținut încrederea cetățenilor din regiunea transnistreană. „Poziția actuală a noului președinte al R. Moldova nu face decât să confirme că ea nu-i consideră pe locuitorii Transnistriei drept concetățeni”, a mai punctat Konstantin Kosaciov pentru Ria Novosti.

Reacția oficialului rus a venit în contextul în care Maia Sandu a declarat recent pentru presa rusă că obligarea Chișinăului de a achita datoria pentru gazele folosite de consumatorii din stânga Nistrului este nedreaptă. „Pe malul drept, nu avem practic datorii față de Gazprom, pentru că plătim și am plătit toți acești ani. Pe de altă parte, stânga Nistrului nu a achitat pentru gaze și au o datorie foarte mare. Desigur, nu putem achita această datorie. Este nedrept și necinstit”, a subliniat Maia Sandu.

Amintim că „Gazprom” consideră că datoria R. Moldova pentru gaz natural constituie aproximativ 7,5 miliarde de dolari. Practic întreaga sumă reprezintă de fapt datoriile regiunii transnistrene acumulate din neplata facturii la gaz de către autoritățile separatiste de la Tiraspol.

 » sursa: www.infoPrut.RO

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Back to top button