Internațional

Occidentalii, așteptați să cotizeze – Zelenski cere bani pentru a organiza alegeri în Ucraina

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, răspunzând la îndemnurile unui senator american de a anunţa alegeri în 2024, a declarat că un scrutin ar putea avea loc pe timp de război dacă partenerii ar împărţi costurile, legislatorii ar aproba şi toată lumea ar ajunge la urne.

În prezent, în Ucraina nu se pot organiza alegeri din cauza legii marţiale, care trebuie prelungită la fiecare 90 de zile şi care de această dată urmează să expire pe 15 noiembrie, după data normală din octombrie pentru scrutinul parlamentar, dar înainte de alegerile prezidenţiale, care ar fi trebui să aibă loc în mod normal în martie 2024.

Importanţi legiuitori americani au vizitat Kievul la 23 august, printre aceştia numărându-se şi senatorul Lindsey Graham, care a lăudat lupta Kievului împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin, dar a declarat că ţara trebuie să arate că este diferită prin organizarea de alegeri în timp de război.

El a spus că organizarea de alegeri pe timp de pace costă 5 miliarde de grivne (135 de milioane de dolari). „Nu ştiu cât de mult este necesar pe timp de război”, a spus el. „Aşa că i-am spus că dacă SUA şi Europa oferă sprijin financiar…”.

El a adăugat: „Nu voi lua bani de la armament pentru a-i folosi la alegeri. Şi acest lucru este stipulat de lege”.

Zelenski a declarat că i-a spus lui Graham că observatorii electorali vor trebui să meargă în tranşee. „I-am spus: Tu şi cu mine ar trebui să trimitem observatori în linia întâi, astfel încât să avem alegeri legitime pentru noi şi pentru întreaga lume”.

Zelenski a spus că ar trebui să fie incluşi cei care luptă împotriva invaziei Rusiei. „Ei apără această democraţie astăzi şi să nu le oferim această oportunitate din cauza războiului… – este nedrept. Am fost împotriva alegerilor doar din această cauză.”

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button