Distribuți acest articol

A fost o zi plină pentru noul ministru de Finanțe, Dan Vîlceanu. Acesta și-a început mandatul cu două perle, ministrul neștiind care este inflația României la momentul actual. Ministerului Finanţelor a lansat un împrumut de 574,5 milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat cu o maturitate reziduală la 58 de luni, la un randament mediu de 3,24% pe an.

Valoarea nominală a emisiunii de joi a fost de 400 de milioane de lei, iar pentru că dobânda oferită de stat este extrem de tentantă, băncile au suprasubscris 810 milioane de lei.

Vineri care statul vrea să atragă încă 60 de milioane de lei, la același randament ca și cel de joi, informează Agerpres.ro.

Ministerul Finanţelor a planificat pentru luna august împrumuturi de la băncile comerciale de 3,7 miliarde de lei, din care 1,3 miliarde de lei prin două emisiuni de certificate de trezorerie cu discont şi 2,4 miliarde de lei prin şapte emisiuni de obligaţiuni de stat.

La acestea se poate adăuga suma de 360 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Suma totală, de 4,06 miliarde lei, este cu 1,205 miliarde de lei sub cea programată în iulie 2021 (5,265 miliarde lei) şi va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.


Distribuți acest articol