Actualitate

Noul an începe bine pentru români – Ratele la bănci vor crește, după ce ROBOR a făcut un nou salt

Faţă de perioada similară a anului trecut, indicele a crescut cu aproape 70%, potrivit calculelor ZF pe baza datelor de al BNR. De vină ar fi liberalizarea preței energiei și măsurile luate de guvernele Cîțu și Ciucă. În timp ce Cîmpeanu taie bursele elevilor, iar Predoiu mărește pensiile speciale, românii vor fi nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar pentru a plăti ratele.

Indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 3,20% de la 3,18% luni, în timp ce indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a crescut la 3,28%, de la 3,26% luni.

Analiştii financiari estimează că indicele ROBOR la 3 luni va ajunge la 3,22% în următoarele 12 luni, potrivit celui mai recent sondaj realizat de CFA Society.

BNR va majora dobânda de referinţă de mai multe ori în acest an, dar părerile analiştilor în privinţa nivelului maxim sunt împărţite: unii merg pe 2,5%, alţii se aşteaptă la 3,5%, dacă nu chiar mai mult.

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Back to top button