Actualitate

Nominalizare contestată pentru funcția de ambasador al R. Moldova în Franța: E un om implicat în acte de corupție și are dosar penal

Eugen Revenco, recent nominalizat de Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău pentru funcția de ambasador al Republicii Moldova în Franța, ar fi fost implicat în acțiuni de corupție, comise în perioada aflării sale în misiunea diplomatică din Geneva, Elveția. Declarația a fost făcută de deputatul Iurie Reniță, după ce a primit o petiție din partea unui grup de cetățeni stabiliți în Franța. 

Potrivit parlamentarului de la Chișinău, petiționarii mai invocă faptul că Eugen Revenco a fost și protagonistul unui dosar penal pentru depășirea atribuțiilor de serviciu care, în consecință, a condus la prejudicierea bugetului de stat.

Având în vedere faptul că un viitor Ambasador, dincolo de calitățile profesionale de înaltă ținută, trebuie să se bucure de o reputație profesională și morală ireproșabilă atât acasă, cât și în viitoarea țară de reședință, am solicitat Procuraturii Generale să mă informeze dacă în privința domnului Eugen Revenco a fost anterior instrumentată vreo cauză penală și care a fost finalitatea acesteia, iar după verificarea veridicității faptelor menționate de către petiționari să fiu informat personal în scris, în termenii stabiliți de legislația în vigoare”, a punctat Iurie Reniță.

Amintim că la începutul lui septembrie, Comisia parlamentară politică externă și integrare europeană a avizat trei candidaturi agreate în calitate de ambasadori ai Republicii Moldova în trei state. Este vorba de Eugen Revenco, care va fi ambasador al Republicii Moldova în Franța, Andrei Galbur- ambasador în Regatul Suediei, iar Andrei Popov – ambasador în Austria.

Atunci, Iurie Reniță a fost de părerea că respectivele candidaturi ar fi fost avizate în mod ilegal de Comisie întrucât votul a fost online. Mai mult, parlamentarul susținea la acea vreme că „ambasadorii sunt numiți exclusiv pe criterii partinice, ceea ce nu coincide cu cadrul legal”.

 » sursa: www.infoPrut.RO

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Back to top button