Actualitate

Noi privilegii pentru magistraţi, propuse de Predoiu: 50.000 de euro în caz de deces, tratament medical în străinătate

Ministerul Justiției propune noi privilegii pentru magistrații care au de suferit din cauza meseriei. Pensionarii din magistratură vor putea beneficia de tratament în străinătate sau despăgubiri de cel puțin 50.000 euro dacă mor, iar urmașii lor demonstrează că s-au îmbolnăvit din cauza serviciului.

Ministerul Justiției a pus în dezbatere publică un proiect de Hotărâre a Guvernului privind condițiile de acordare a despăgubirilor pentru prejudiciile suferite de magistrați în exercitarea atribuțiilor de serviciu sau în legătură cu acesta.

Potrivit documentului, ministerul condus de Cătălin Predoiu pregătește o serie de beneficii pentru procurori și judecători.

În proiect se precizează că „despăgubirile se acordă indiferent de momentul la care judecătorul sau procurorul și-a exercitat atribuțiile de serviciu, respectiv în timpul ori în afara programului de lucru”.

Despăgubirile nu se acordă dacă evenimentul s-a produs din vina magistratului, scrie Europa Liberă.

Mai departe, în cazul în care integritatea corporală sau sănătatea judecătorului sau procurorului sunt afectate, despăgubirea va acoperi toate cheltuielile legate de:

asistenţă medicală profilactică, curativă şi recuperatorie efectuată în spitale publice sau private din ţară;

cazare şi masă pe perioada spitalizării în care se acordă asistenţa medicală profilactică, curativă şi recuperatorie;

medicamente, materiale sanitare, dispozitive medicale, tehnologii şi dispozitive asistive;

transport dus-întors până la/de la spitalul public sau privat din ţară în care se acordă asistenţa medicală, atât pentru judecătorul sau procurorul bolnav, cât şi pentru un însoţitor al acestuia.

Tratament în străinătate pe banii statului

Un alt articol propune ca atunci când magistratul „care a suferit o afectare a integrităţii corporale sau a sănătății” nu poate fi tratat în unităţi sanitare publice sau private din ţară, să îi fie decontat tratamentul în străinătate.

Ministrul Justiției, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), procurorul general al României sau ministrul Apărării, „poate aproba, prin ordin sau decizie, acordarea de despăgubiri care să acopere toate cheltuielile realizate în unităţi sanitare din străinătate”.

Starea de sănătate a unui magistrat care ar urma să primească despăgubiri este analizată de o comisie de medici de la Centrului medical de diagnostic și tratament din cadrul Ministerului Justiției sau de alți medici militari sau civili.

Valoarea despăgubirilor cuvenite este stabilită în baza actelor care dovedesc costurile şi cheltuielile efectuate și care nu sunt decontate din Fondul Asigurărilor sociale de sănătate sau de la bugetul de stat.

Bonus de 15.000 de euro

În afară de aceste despăgubiri, procurorii și judecătorii aflați în această situație mai primesc o compensație în valoare maximă de 15.000 de euro „în funcţie de numărul de zile de îngrijiri medicale necesare pentru vindecare”.

Un alt articol prevede ca, în cazul decesului unui magistrat în legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu, urmași acestuia primesc cel puțin 50.000 de euro.

În situația producerii decesului judecătorului sau procurorului, se acordă o despăgubire în sumă egală cu indemnizaţia brută de care magistratul a beneficiat în ultima lună de dinaintea producerii evenimentului, înmulțită cu numărul de luni în care ar fi beneficiat de această indemnizaţie, de la data decesului până la pensionare, dar nu mai mică de 50.000 de euro”, se mai arată în proiectul lui Cătălin Predoiu.

Back to top button