Actualitate

Nicolae Bănicioiu. A luat spagă peste 200 000 de euro, dar va plăti?

Fostului ministru al Sănătății, Nicolae Banicioiu, i-a fost adus la cunoștință faptul că are calitate de suspect în dosarul privind infracțiunile de trafic de influență și luare de influența în formă continuată. Direcția Națională Anticorupție a făcut anunțul joi, 30 octombrie. În prealabil, Camera Deputaților a ridicat imunitatea parlamentară a politicianului.

Redăm mai jos comunicatul DNA :

„În vederea asigurării confiscării sumei reprezentând obiectul infracțiunilor de corupție, s-a dispus sechestru asigurator asupra unor bunuri imobile, poprire pe conturi avându-l ca titular pe Banicioiu Nicolae. În perioada în care a deținut funcția de ministru al tineretului și sporturilor, suspectul Banicioiu Nicolae ar fi acceptat promisiunea a doi oameni de afaceri și ulterior ar fi primit de la unul dintre aceștia, sumă totală de 1.292.122 lei, reprezentând dividende aferente anului 2013 distribuite de firmele controlate de cei doi oameni de afaceri, în schimbul influenței pe care a lăsat să se înțeleagă că o are asupra ministrului Sănătății și a funcționarilor publici din cadrul acestei instituții pentru a-i determina să îndeplinească sau să nu îndeplinească acte ce intrau în îndatoririle lor de serviciu, acte reprezentate de:

-Numirea în funcția de manager/menținerea în funcția de manager a unor persoane la conducerea spitalelor publice aflate în subordinea Ministerului Sănătății, spitale cu care firmele controlate de cei doi oameni de afaceri aveau contracte încheiate sau desfășurau proceduri de achiziții publice;
-Alocarea de sume de bani spitalelor publice aflate în subordinea Ministerului Sănătății, cu care firmele celor doi oameni de afaceri aveau contracte în derulare.”

La săvârșirea presupuselor fapte, Banicioiu ar fi fost ajutat de o altă persoană, suspect în cauză. Aceasta ar fi fost numită că asociat în cele două firme, cu o cotă de participare la beneficii, în condițiile în care titularul în fapt al părților sociale era Banicioiu Nicolae.

DNA explică :

„Persoană respectivă ar fi semnat dispozițiile de plată a dividendelor presupus emise de cele două firme ce ar fi avut-o pe ea că beneficiar (ambele la data de 26.02.2014), deși sumă de bani s-ar fi primit cash de Banicioiu Nicolae de la unul dintre cei doi oameni de afaceri. Ulterior, în calitate de ministru interimar al sănătății, iar apoi că ministru titular al portofoliului, Banicioiu Nicolae ar fi primit de la aceiași oameni de afaceri, prin intermediul aceleiași persoane, suspect în cauza, prin metode similare disimulate în presupuse dividende cuvenite altora, sumă totală de 2.612.389 lei, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în atribuțiile de ministru al sănătății. Concret, banii ar fi fost primiți în schimbul numirii/menținerii în funcții de manager a unor persoane, la anumite spitale cu care oamenii de afaceri aveau relații contractuale, precum și pentru alocarea preferențială de fonduri spitalelor cu care oamenii de afaceri aveau contracte.”

Adresăm din nou întrebarea : dacă Nicolae Bănicioiu a luat spagă peste 200 000 de euro, va plăti?

Sursa foto : lumealibera.ro

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Back to top button