Distribuți acest articol

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că blocajul în negocierile privind validarea în Parlament a Guvernului Ciucă este rezultatul unui boicot pus la cale chiar de liderul PNL Florin Cîţu, care, alături de baronii locali ai PNL şi PSD, şi-ar fi dorit să rămână premier, dar nu are curajul să-l înfrunte pe preşedintele Klaus Iohannis.

„Criza politică din România mai are puţin şi împlineşte două luni de zile.”

Fireşte, n-ar fi cine ştie ce problemă (sînt ţări în care crizele de guvern durează cîte un an) dacă situaţia României conduse de un Guvern interimar n-ar fi dramatică.

Valul 4 al Pandemiei a luat cu asalt ţara. Restricţiile, dar mai ales administrarea cazurilor care ajung la spital, reclamă un Guvern cu puteri depline.

Poate că şi un Guvern interimar, căzut la Moţiunea de cenzură, ar putea face faţă dificultăţilor prin care trece ţara dacă el n-ar fi condus de Florin Cîţu.„, spune Ion Cristoiu pe blogul său.

„Greşelile uriaşe comise în ultima vreme, campania sîngeroasă dusă de Ludovic Orban în bătălia pentru şefia PNL, ostilitatea presei au făcut din Florin Cîţu un muribund politic. Şi dacă ar vrea, Florin Cîţu n-ar putea să ia vreo decizie. E total lipsit de sprijin popular. Să adăugăm acestui lucru şi faptul că prin plecarea miniştrilor USR sînt ministere conduse de miniştri care răspund de alte ministere pentru a ne face o imagine asupra Crizei cu care se confruntă România.

În aceste condiţii, după eşecul suferit de Guvernul Dacian Cioloş în Parlament, desemnarea lui Nicolae Ciucă pentru a forma noul Guvern lăsa impresia că partidele politice au ajuns la o Înţelegere strategică. Se formează rapid un Guvern minoritar condus de generalul în rezervă Nicolae Ciucă pentru ca, fie şi pe perioada iernii, România să fie guvernată.

Formula Ciucă mi s-a părut rezultatul unei astfel de înţelegeri situate dincolo de bătălia politică măruntă, pentru că-şi avea originea în sesizarea momentului prin care trece ţara.

Nicolae Ciucă părea ales de preşedinte tocmai ca urmare a acestei Înţelegeri:

a) Florin Cîţu era lăsat deoparte.

b) Fostul general nu e un om de partid, deşi e membru PNL.

c) Nicolae Ciucă a fost şeful Marelui Stat Major. În această ipostază el şi-a dat măsura organizării. Calitatea sa nu e cea de fost general, ci calitatea de fost şef al Marelui Stat Major.

Deşi Înţelegerea nu fusese dată publicităţii (a mai fost un asemenea moment, cînd România a trebuit să treacă prin Parlament alierea cu NATO în Războiul dus împotriva Belgradului şi cînd Ion Iliescu, şeful PDSR, a fost de acord) desemnarea lui Nicolae Ciucă părea să fie rezultatul ei.„, mai spune Ion Cristoiu.

„Ce s-a întîmplat în realitate?

PSD a vrut să aibă negocieri cu PNL.

Aceste negocieri au eşuat, deoarece PSD a cerut ca Programul de Guvernare să conţină pomenile electorale din Planul în 10 puncte al PSD.

Păi de unde şi pînă unde negocieri?

Dacă PSD ar fi partidul care se pretinde (Salvatorul Patriei, Înţeleptul care înţelege situaţia), nu e nevoie de nici o negociere. PSD trebuie să se limiteze doar la atît:

Veniţi cu Programul şi lista în Parlament cît mai repede! Noi vom vota tot ce propune PNL, pentru că ţara nu-şi poate permite jocuri politice.

Prin participarea la negocieri, PSD a dat cu mucii în fasole. Explicaţia e simplă:

Marcel Ciolacu nu conduce PSD.

PSD e condus de mai multe găşti care-şi exprimă interesele prin presiuni făcute asupra lui Marcel Ciolacu. Prin urmare, găştile au socotit că PSD nu poate vota Guvernul PNL fără ca ele să nu primească friptură. Friptura plasării în posturi a Nepoţelelor PSD.

USR a făcut mare caz de Salvarea Patriei. Trompetistul acestei Salvări, Dacian Cioloş, a dispărut fără urmă. În absenţa lui Dacian Cioloş, liderii USR refuză să voteze un Guvern Nicolae Ciucă, deşi pînă mai ieri invocau Salvarea Patriei.

Formarea Guvernului Ciucă e boicotată însă de Florin Cîţu.

Florin Cîţu n-a avut curajul să-l înfrunte pe Klaus Iohannis.

N-are nici un chef însă ca premier să fie altul decît el. De aceea, Nicolae Ciucă e lucrat pe şest chiar de Florin Cîţu.”, încheie publicistul Ion Cristoiu.


Distribuți acest articol