Actualitate

Muzeu din București, expoziție-eveniment dedicată celei mai importante pictorițe din Basarabia ~ InfoPrut

Muzeul Municipiului București găzduiește o expoziție-eveniment dedicată celei mai importante pictorițe din Basarabia. Prin organizarea acestei expoziții, în capitala României, se încearcă readucerea în matca națională a operei unei mari artiste din R. Moldova de pe malul stâng al Prutului, potrivit site-ului Muzeul Municipiul București.

Valentina Rusu Ciobanu a fost o adeptă convinsă a stilurilor modernizatoare, experimentând, într-o formă foarte personală, post-impresionismul, expresionismul sau fovismul, ajungând la abstracționism și tatonând, într-un mod original, fotorealismul sau Pop Art, rămânând însă și o admiratoare a curentelor artistice europene de tradiție, a Renașterii, de exemplu.

Opera Valentinei Rusu Ciobanu s-a cristalizat într-o perioadă istorică foarte complicată: război, ocupație militară, foamete și pretențiile absurde ale regimului comunist, când unui artist i se dicta ce și cum să deseneze, își amintește Valentina Rusu Ciobanu. Inteligența pictoriței, educația dobândită și instinctul de supraviețuire i-au indicat foarte clar, chiar în acele vremuri tulburi, ce trebuia făcut:  „Ce ne rămânea de făcut nouă, celor «înarmați» cu pensule? Am fost nevoiți să acționăm, pentru a păstra acea pictură de viață în artă, fără de care ne-am fi stins. Ne-am refugiat în ateliere dar nu ne-am izolat de societatea turbulentă, pe cale de a deveni dementală; astfel ne-am păstrat o celulă vie, din care să se poată dezvolta un organism sănătos în vremuri mai prielnice”.

Ruptura de arta din România a fost foarte dureroasă, cu atât mai mult cu cât din colecția Pinacotecii Municipale din Chișinău, inaugurată în anul 1939, au dispărut în timpul războiului inclusiv lucrările donate de Ministerul Cultelor și Artelor român, din care făceau parte picturi de Max Hermann Maxy, Alexandru Phoebus și lucrări de artă grafică de Theodor Pallady, Nicolae Tonitza sau sculpturi de Ion Jalea.

Cu toată această izolare culturală de România și derularea unor evenimente istorice tragice, legătura cu tradiția artei românești nu s-a pierdut pentru că, la Chișinău, au activat mulți artiști care aveau studii în România sau au reușit să stabilească, în timp, legături importante în țară: Glebus Sainciuc, Mihai Grecu, Igor Vieru sau Eleonora Romanescu.

Expoziția de la Palatul Suțu cuprinde peste 60 de lucrări ale artistei, unele cunoscute iubitorilor de artă (Anno Domini, Diogenes sau îmblânzitorii de lei, o parte din ciclul Roboții, Dualitate, Saltimbancul, Amintiri, Clepsidra cerului), dar sunt expuse și multe lucrări inedite, prezentate în premieră absolută. Printre picturile de pe simeză se află și portretele unor importante personalități ale vremii: actrițele Silvia Berov și Maria Goncear, compozitorii Alexei Stricea, Vasile Zagorschi și cântăreața Valentina Savitkaia, poetul Grigore Vieru, scriitorul și traducătorul Constantin Stamati, artistul Glebus Sainciuc sau pictorița Nana Plămădeală.

„Valentina Rusu Ciobanu. 100 de ani de la naștere este o expoziție care vine să ne demonstreze încă o dată forța şcolii de pictură care s-a coagulat în timp la Chișinău, o școală care ne aduce în fața ochilor o creație artistică diversificată, originală și națională, impresionantă prin forța mesajului plastic transmis”, mai arată sursa citată.

Anul acesta, pe data de 30 iunie,

 » sursa: www.infoPrut.RO

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Back to top button