Modernizarea Colegiului de Arte din Tighina și digitalizarea desenelor animate de la Moldova-Film, printre obiectivele vizate de o finanțare din partea UE ~ InfoPrut

Zece obiective cultural-istorice de pe ambele maluri ale Nistrului vor fi restaurate cu ajutorul Uniunii Europene. Locurile au fost selectate de către programul „Măsuri de Promovare a Încrederii” în urma consultării publicului și a experților în domeniu.

Pe malul drept al râului Nistru, obiectivele selectate sunt:

  1. Moara de vânt din satul Gaidar
  2. Proiectul de digitalizare a desenelor animate realizate de Moldova-Film
  3. Turnul de apă din Șoldănești
  4. Cavoul familie Macri din Dubăsarii Vechi
  5. Muzeul din Doroțcaia

Obiectivele de pe malul stâng al râului Nistru sunt:

  1. Sinagoga din satul Rașcov
  2. Aula Colegiului de Arte din orașul Bender
  3. Turnul vânturilor din Stroești (Stroenți)
  4. Biserica din satul Rașcov
  5. Moara de apă din satul Beloci.

În urma procesului de selectare început în ianuarie 2020, la sfârșitul lunii februarie au fost înregistrate 248 de propuneri. Grupul de Monitorizare a Patrimoniului Cultural, din care fac parte experți locali și internaționali, creat în cadrul Programului UE „Măsuri de Promovare a Încrederii”, a ales 30 de obiective, acestea fiind vizitate de specialiști, pentru o documentare mai minuțioasă.

Dintre acestea, 16 proiecte au fost supuse unui proces public de votare, care s-a încheiat pe 3 august și care a înregistrat circa 37.000 de voturi.

Specialiștii Grupului de Monitorizare a Patrimoniului Cultural au analizat fiecare obiectiv prin prisma importanței sale cultural-istorice, a urgenței lucrărilor de restaurare și a principiilor de consolidare a încrederii.

Echipa Programului Uniunii Europene „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD, va semna memorandumurile de înțelegere cu instituțiile care gestionează obiectivele cultural-istorice, iar ulterior vor fi elaborate schițele de proiect și vor fi inițiate lucrările de restaurare a construcțiilor, în conformitate cu regulamentele locale și internaționale privind conservarea patrimoniului cultural.

 » sursa: www.infoPrut.RO