Internațional

Mircea Geoană, luat la rost de ministerul rus de Externe: Transformă Moldova într-o „a doua Ucraină”

Purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a acuzat NATO că transformă Republica Moldova într-o „a doua Ucraină” calificând drept „reacţie nervoasă” declaraţii făcute de adjunctul secretarului general al NATO, Mircea Geoană, în legătură cu Transnistria.

Zaharova a primit în briefingul de presă o întrebare referitoare la declaraţiile NATO de avertizare cu privire la consecinţele unei eventuale alipiri a Transnistriei la Federaţia Rusă.

Iată ce a spus aceasta: „Dacă vă referiţi la declaraţia secretarului general adjunct al NATO, dl. Geoană, din 26 februarie anul curent, potrivit căreia dacă Rusia va decide să anexeze Transnistria, Alianţa va condamna astfel de acţiuni şi va continua să sprijine Republica Moldova, atunci, din câte am înţeles, aceasta este o reacţie nervoasă la cel de-al VII-lea Congres al aleşilor poporului de toate nivelurile care are loc astăzi (miercuri, 28 februarie – n,.r.) la Tiraspol. De câteva zile, la Chişinău se speculează şi se ghiceşte ce decizii ar putea lua acest for. Se pare că această panică a cuprins şi NATO”

Au existat speculaţii că liderii transnistreni vor cere alipirea la Federaţia Rusă, dar în final, forul extraordinar convocat la Tiraspol a cerut doar „protecţie” de la Moscova şi de la alte organizaţii internaţionale, reconfirmând în schimb ambiţiile separatiste ale regiunii.

„În ceea ce priveşte „sprijinul” – de fapt militarizarea – Alianţei Nord-Atlantice faţă de Republica Moldova, în ciuda statutului său de neutralitate, nu este nimic nou aici. Blocul încearcă cu încăpăţânare să modeleze republica într-o „a doua Ucraină”, contrar dispoziţiei majorităţii populaţiei moldoveneşti şi, se pare, nu se gândeşte deloc la posibilele consecinţe pentru ţară şi pentru întreaga regiune, a avertizat Zaharova.

Apoi, Rusia nu vede cu ochi buni faptul că Republica Moldova vrea să se apere mai bine. Zaharova a denunţat „încercările autorităţilor moldoveneşti de a justifica achiziţionarea de echipament militar NATO prin „ameninţarea rusă” şi „irelevanţa” statutului de neutralitate al republicii”.

Ea a amintit că guvernul moldovean a anunţat că intenţionează să creeze un sistem naţional de apărare aeriană până în 2030, care va necesita câteva miliarde de euro.

De asemenea, a anunţat achiziţionarea unui al doilea radar pentru monitorizarea spaţiului aerian al ţării, la un cost de 15 milioane de euro. Aceasta în ciuda faptului că republica se numără printre cele mai sărace ţări din Europa, iar realismul „ameninţării ruseşti” ridică semne de întrebare chiar şi în rândul reprezentanţilor „Occidentului colectiv”, a comentat Zaharova. Regimul Maiei Sandu, miniştrii şi şefii săi de agenţii repetă acest lucru ca pe o mantră, a adăugat ea.

Ea a revenit asupra unei alte teme invocate şi cu alte ocazii. „Ce a mai făcut Maia Sandu? A lipsit ţara de limba moldovenească, a „redenumit-o” în limba română. Acum ea le ia cetăţenilor Republicii Moldova istoria realizărilor şi a muncii lor. Cine i-a dat dreptul să facă acest lucru?”.

Ea acuză, de asemenea, că „mass-media se află sub controlul Maiei Sandu, în ciuda declaraţiilor sale despre democraţie şi libertate ca valori principale. S-a dovedit că aceste valori sunt false. Ori Maia Sandu i-a înşelat pe toţi. Sau poate ambele”, a continuat purtătoarea de cuvânt a lui Serghei Lavrov.

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button