Actualitate

Ministrul Mediului ne asigură că nu rămânem fără păduri: „Acele vremuri când dispărea pădurea de pe versanţi au apus”

Ministrul Mediului Tanczos Barna a afirmat că vremurile cu defrişări masive, în care „a dispărut pădurea de pe versanţi”, au apus şi că nu mai există asemenea tăieri în România.

„Pot să afirm fără să exagerez că acele vremuri cu defrişările masive unde au dispărut versanţi sau pădurea de pe versanţi, acolo unde zeci, sute de hectare au fost tăiate ilegal, au apus. Nu mai există asemenea tăieri în ţară.

Am rugat şi ONG-urile, începând de anul trecut, să-mi arate din 2021 sau 2022 un caz de tăiere masivă ilegală pe zeci de hectare sau sute de hectare, asemenea fapte nu se mai comit pentru că măsurile luate de Parlament, legislaţia înăsprită, pedepsele majorate, criminalizarea acestor tăieri şi introducerea SUMAL II împreună au stopat un fenomen care a generalizat sau a caracterizat România acum cinci sau zece ani”, a explicat ministrul Mediului.

„Într-adevăr, există în continuare tăieri ilegale, dar ele sunt în zonele unde se exploatează legal şi de unde hoţii mai încearcă să suplimenteze cantităţile tăiate şi se transportă pe drumurile publice. Multe dintre aceste fapte sunt prinse. Sunt peste 20.000 de controale desfăşurate de organele de anchetă Poliţia şi Garda Forestieră anual şi au fost dublate practic contravenţiile, au fost dublate şi sancţiunile penale, cel puţin în dosarele întocmite de Garda Forestieră”, a mai afirmat Tanczos Barna.

Back to top button