Actualitate

Ministrul Energiei anunță că românii mai au de plătit: „Prețul gazelor va scădea la un moment dat”

Virgil Popescu este personajul care a spus românilor că odată cu liberalizarea pieței energie va aduce prețuri scăzute la facturi. Ce s-a întâmplat am observat cu toții: facturile aproape s-au triplat într-un singur an. Azi, același Virgil Popescu ne spune că prețul gazelor va scădea în 2022.

Lumea a uitat, dar anul trecut a început o investiție într-un perimetru mai mic, Aurora-Doina, a celor de la Black Sea Oil & Gas. Trebuia finalizată anul acesta, au avut niște întârzieri, dar eu sunt convins că în prima parte a anului viitor primul gaz din Marea Neagră va fi scos. Vorbim de un miliard de metri cubi pe an, care vor intra din Marea Neagră în sistemul național de transport”, a declarat Virgil Popescu, citat de B1TV.

În cazul achiziției a 50% din perimetrul Neptun, aprobarea tranzacției a fost dată vineri, în cadrul Adunării Generale a acționarilor Romgaz, iar în curând ar urma să înceapă achiziția.

„Decizia de investiții ne dorim să fie luată de ambii investitori, Romgaz și OMV Petrom, în cursul anului viitor, în așa fel încât în 2026 să avem primele gaze din Marea Neagră, din acel perimetru, intrate în sistemul național de transport”, a mai arătat ministrul energiei.

Pentru asta va fi necesară o investiție de 4 miliarde de euro, iar astfel producția de gaze din Marea Neagră ar urma să fie de 10 miliarde de metri cubi pe an, o valoare aproape egală cu tot consumul României pe an, a mai explicat el.

Gazele se vor ieftini din 2022. „Deci, practic, se dublează cantitatea de gaze pe piața românească, este evident că vom avea gaze să folosim atât pentru piața românească, cât și pentru export, cât și pentru producerea de electricitate, pentru petrochimie, pentru mai multe lucruri (…) În momentul în care ai mai multe gaze în piață, evident că este o presiune pe preț, pentru că trebuie vândute, nu stai cu ele, și atunci scade prețul”, a mai declarat Virgil Popescu, la Digi 24.

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Back to top button