Actualitate

Ministrul Burduja, somat de Federația Sindicală Hermes să anunțe public entitățile care au înghițit 100 de milioane de euro din proiectele opționale ESA

Federația Sindicală Hermes, din învățământ superior și cercetare științifică, afiliată la Confederația Sindicală Meridian, a adresat o scrisoare ministrului Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja, prin care îi cere ferm să oprească dezinformarea publică privind o așa-zisă neplată a cotizației României la Agenția Spațială Europeană – ESA.

Conform documentului semnat de Mugurel Popescu, președinte și dr. George Epurescu, prim-vicepreședinte, Federația Hermes cere imperativ ca MCID să facă publică lista completă a tuturor entităților care au primit fonduri din programele opționale ES după proceduri netransparente. Este vorba despre o sumă impresionantă, de aproximativ 100 milioane euro în ultimii șase ani.

„Federația Sindicală Hermes a solicitat astăzi ministrului Cercetării, Inovării și Digitalizării, dl Sebastian Burduja, să oprească dezinformare publică privind așa-zisa neplată a cotizației României la ESA – Agenția Spațială Europeană și a solicitat publicarea de urgență a listei proiectelor care au înghițit peste 100 de milioane de euro în ultimii 6 ani, din proiectele opționale ale ESA, proiecte necunoscute publicului și comunității științifice întrucât au fost alocate în mod nepublic, fără evaluare și reguli competiționale.
În plus, reprezentanți ai Ministerului Finanțelor Publice au refuzat în trecut avizarea unor proiecte de Hotărâre de Guvern privind alocarea fondurilor pentru rambursarea sumelor înaintate de ESA pentru aceste programe opționale. Se pare că România și ESA nu au încheiat în mod legal, valabil vreun acord pentru proiectele opționale, conform Convenției ESA ratificată de România și care reprezintă baza legală a colaborării.

Partea română nu avea împuternicire să angajeze România în 2016 față de ESA. Având în vedere neregulile grave de la nivelul Agenției Spațiale Române, ilegal conduse de o persoană de 68 de ani, numită nu de ministrul Cercetării, ci de cel al Educației, deși ROSA este în subordinea MCID, nu putem să nu fim îngrijorați când execuția bugetului de stat cade în mâinile unor asemenea grupări de interese”, se arată într-un comunicat de presă al Federației Sindicale Hermes.

Back to top button