Distribuți acest articol

Ministerul a încercat, a promis în campania electorală subvenții (care au fost tăiate), măsuri de susținere a agriculturii(interzicerea vânzării mieilor), dar țăranii își vând terenuile. Nu e vina Guvernului, susține ministrul Agriculturii, Adrian Oros.

Ce are de gând acest ministru? Să reducă suprafața care poate fi deținută de o persoană fizică sau juridică. ATÂT poate ministerul și guvernul acesta să facă pentru agricultura românească. Nu e de mirare faptul că Comisia Europeană a respins Planul de Redresare și Reziliență pe tema agriculturii.

„Aceasta problema, ca se vinde terenul catre straini, asta o face, din pacate, tot cetateanul si proprietarul de teren roman care de multe ori prefera sa vanda fie unei societati comerciale, finei unei persoane fizice straine, sau uneori o societate comerciala romaneasca e preluata de o societate comerciala cu capital strain. Nicaieri nu s-a gasit aceasta forma de a opri cumpararea terenului de catre persoane din afara statului respectiv. Si atunci singura modalitate e cea de a plafona suprafata care poate fi detinuta de o persoana fizica, respectiv juridica. Altfel nu o sa se poata opri acest fenomen.

De aceea si aceasta preocupare Comisiei de a plafona subventiile, pentru ca foarte multe fonduri straine vin sa cumpere terenurile agricole in primul rand pentru subventii care sunt foarte avantajoase. Si sunt foarte multe fonduri care nici macar n-au de a face cu Europa. Or, acolo in subventii se gasesc doar bani europeni. De aceea este aceasta preocupare la nivel european.”, a spus ministrul la emisiunea Agro Jurnal


Distribuți acest articol