Actualitate

Marcel Ciolacu anunță că România este pregătită să doneze avioanele MiG-21 Ucrainei: „Nu vom intra în război cu Rusia”

România poate să doneze Ucrainei armament şi avioanele MiG-21 LancerR ţinute la sol, în funcţie de evoluţia situaţiei din ţara vecină aflată în război, susține preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu.

Întrebat joi seară la România Tv, dacă România va dona Ucrainei avioanele de luptă MiG care sunt consemnate la sol, preşedintele Camerei Deputaţilor a răspuns: „În primul şi în primul rând, trebuie să-ţi creezi cadrul legislativ şi este normal să faci acest lucru”.  

„Haideţi să fim corecţi: avem o frontieră de 650 de kilometri cu Ucraina. Nimeni nu ştie cum va evolua situaţia din Ucraina, e normal să ne pregătim pentru aşa ceva. Dar asta nu înseamnă că România va intra direct în acest conflict cu Rusia.

Este posibil, în funcţie de evoluţia lucrurilor din Ucraina, România să facă acest lucru (să doneze avioanele MiG – n.r.), dar efortul împotriva Rusiei al tuturor ţărilor civilizate şi din Uniunea Europeană, dar şi din afara Uniunii Europene – şi aici mă refer în mod direct la partenerul strategic al României, Statele Unite ale Americii – trebuie să fie asumat de către toate statele. Primul pas este să avem un cadru legislativ.

Nu o să încalce nimeni legea şi astfel de hotărâri nu cred că se vor lua pe ascuns sau să nu fie informată toată lumea. Dar este normal ca noi, ca şi stat, să ne pregătim pentru orice evoluţie a conflictului din Ucraina, noi trebuie să apărăm Ucraina, este evident acest lucru”, a afirmat Marcel Ciolacu, răspunzând unor întrebări legate despre posibilitatea ca România să doneze armament Ucrainei. 

El a subliniat că „România nu este într-un conflict direct cu Rusia, România este alături de toate ţările civilizate împotriva unui dictator, unui criminal de război, care a atacat un alt stat suveran care a decis, democratic, ce parcurs îşi doreşte”. 

„Cea mai mare obligaţie pe care o are acum România este faţă de Republica Moldova. Din punctul meu de vedere,cel mai vulnerabil stat, în acest moment, la o agresiune, rămâne în continuare Republica Moldova, după Ucraina”, a declarat Marcel Ciolacu.

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Back to top button