Republica Moldova

Maia Sandu și partidul său se prăbușesc în sondaje! Prorușii, pe prima poziție

Un sondaj realizat de compania IMAS în Republica Moldova arată scăderea încrederii populației în președintele Maia Sandu, guvernul condus de Natalia Gavriliță și partidul lor, PAS. În schimb, cresc în preferințele electoratului fostul președinte Igor Dodon și Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BECS).

Rezultatele sondajului vin pe fondul crizei economice și sociale majore din Republica Moldova, confruntată cu efectele războiului din Ucraina, impactul refugiaților și scăderea nivelului de trai din cauza unei inflații galopante.

Astfel, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, trei partide ar intra în Parlament. Cele mai multe voturi le-ar strânge BCS – 33,4% voturi, urmat la aproape zece puncte de PAS cu 24,1% și Partidul Șor – 12,2%, arată rezultatele studiului „Barometrul Socio-Politic iulie 2022”.

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale anticipate, 25,4% din alegători ar vota cu Igor Dodon, iar 24,4% cu Maia Sandu. Cu Ion Ceban, primarul Chișinăului, ar vota 9,2%.

Respondenții au apreciat cel mai mult, cu note de la 7 la 10, activitatea lui Igor Dodon. Acesta este urmat în clasament de Ion Ceban, Vladimir Voronin, Ilan Șor și Maia Sandu, pe poziția a cincea. Natalia Gavrilița are o cădere de 13 puncte față de studiul anterior. Cel mai bine este apreciată activitatea BCS și a Partidului Șor. PAS clasându-se pe locul trei.

24% din respondenți consideră că direcția în care merg lucrurile în țară este bună, mai puțin cu 10 p.p. față de sondajul precedent. Marea majoritate, peste 70%, sunt de părere că direcția este greșită. Satisfacția față de viața de zi cu zi scade și ea. 17% sunt mulțumiți, iar 62% sunt deloc mulțumiți sau nu prea mulțumiți de modul în care trăiesc. Comparativ cu anul precedent, majoritatea oamenilor, 64%, consideră că viața lor acum este semnificativ mai rea și doar 12% consideră că trăiesc mai bine.

Potrivit IMAS, față de sondajul din aprilie, se observă o înrăutățire semnificativă, procentul celor care au spus că nu se simt protejați deloc de actuala guvernare crește de la 39% la 54%. Doar 7% se simt mult sau foarte mult protejați.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button