Republica Moldova

Maia Sandu are nevoie de granturi, nu de împrumuturi – Aurescu anunță că România sprijină Republoca Moldova

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, înaintea Conferinţei ministeriale a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, desfăşurată la Paris, că această ţară are nevoie de granturi pentru a cumpăra energie de pe piaţă.

El a reamintit că, în cadrul Conferinţei ministeriale a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, desfăşurată pe 15 iulie, la Bucureşti, s-a obţinut un sprijin în valoare totală de 615 milioane euro, dintre care 432,3 milioane euro asistenţă sub formă de granturi.

„Cred că este foarte important ca această conferinţă să ofere în continuare ajutor financiar. La Bucureşti am adunat 650 de milioane de euro, dintre care 432 de milioane de euro sub formă de granturi. Republica Moldova are nevoie de granturi acum, nu de împrumuturi, pentru a cumpăra energie de pe piaţă. Acesta este, probabil, cel mai important obiectiv acum. Al doilea, la fel de important, este acordarea susţinerii în vederea implementării reformelor necesare în procesul de integrare europeană”, a spus ministrul român.

Aurescu a precizat că din cauza bombardamentelor din Ucraina, Moldova nu a mai putut importa electricitate din această ţară. Începând cu 14 octombrie, România a început să furnizeze electricitate Republicii Moldova, iar ţara noastră asigură în prezent 80-90% din necesar. Ministrul român a subliniat că un alt obiectiv important al conferinţei îl reprezintă susţinerea procesului de reformă, deoarece guvernul de la Chişinău este hotărât să implementeze „un plan ambiţios de reforme”.

„Îndeplinirea acestui obiectiv este foarte importantă, deoarece în baza acestuia, Republica Moldova poate face pasul următor: începerea negocierilor de aderare. Iar această platformă, împreună cu cele şase grupuri de lucru, este pregătită să ajute Republica Moldova, cu expertiză, în vederea atingerii acestor obiective”, a spus el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button