Lider politic de la Chișinău: Dodon vrea ca oamenii simpli să-i plătească factura la energia electrică
Distribuți acest articol

Valeriu Munteanu, liderul Uniunii Salvați Basarabia și reprezentant al Mișcării Politice Unirea, a venit cu o reacție după ce Parlamentul de la Chișinău a votat în primă lectură o inițiativa legislativă a socialiștilor care prevede compensarea plăților la energie electrică pe perioada stării de urgență pentru toți consumatorii casnici. 

Potrivit sursei, Igor Dodon a dat comandă deputaților socialiști să facă o lege, pe care deja au băgat-o în procedură parlamentară, prin care cetățenii simpli, care au facturi de 50-100 de lei pe lună la energia electrică, să-i plătească și factura lui pentru două luni.

Este pentru prima dată în lume, în toată istoria recentă, când un partid, ce debordează de populism pre-electoral, în speța noastră PSRM, propune compensarea facturilor la energia electrică a tuturor consumatorilor casnici, pe perioada stării de urgență, aprilie, mai. Astfel, fără nici un fel de discernământ și fără nici un fel de logică a necesității, vor fi compensate, adică achitate de stat (adică de contribuabili) toate facturile la energia electrică a consumatorilor casnici, lui moș Ion și mătușii Ioana câte 50-100 lei factura, sume care oricum reprezintă destul de mult din pensia lor (poate și 10%), iar la toți oamenii avuți (și nu condamn pe nimeni care are bani și case mari) le vor fi achitate facturi și de 2000-3000 lei, bani, care în situația a mii de moldoveni, nu sunt o povară chiar și în această perioadă de criză economică. Sunt mii de oameni care nu au nevoie de compensații”, a explicat Valeriu Munteanu.

În context, liderul USB a explicat că în zeci de țări ale lumii, de sute de ori, după diferite necesități, statul a compensat celor cu venituri mici, celor care au suferit în urma unor calamități, sau altor categorii vulnerabile la un anumit moment, diferite plăți, impozite sau alte contribuții, dar niciodată, nicăieri nu au fost puși în aceeași oală milionarii și, spre exemplu, pensionarii cu venituri sub limita coșului minim de consum.

Este o aberație socială și economică. Nici cele mai bogate state ale lumii nu și-au permis niciodată acest lucru, darămite Republica Moldova, unde PIB-ul este mai jos decât „glezna” furnicii. Pentru a înțelege mai bine că această acțiune este una eminamente electorală, ce va implica o dezordine totală în sectorul asigurării cu energie electrică, trebuie să amintim că în 2020, pe perioada stării de urgență, când Igor Dodon spera că va câștiga ușor alegerile prezidențiale nu a venit cu astfel de enormități „sociale”, iar astăzi, când este încă la guvernare, dar în cădere liberă, vine cu populisme cosmice. Eu personal, în situația în care va fi aprobată o astfel de lege voi refuza să-mi fie compensate de stat facturile la energia electrică, nu pentru că sunt foarte bogat, dar pentru că sunt sute de mii de oameni, în acest stat care chiar au nevoie de ajutor în această perioadă”, a mai spus Valeriu Munteanu.

Totodată, liderul USB este convins că legea respectivă va fi votată și în lectură finală de majoritate PSRM-Șor,

 » sursa: www.infoPrut.RO


Distribuți acest articol