Legea cu privire Stadionul Republican și Ambasada SUA, suspendată
Distribuți acest articol

Curtea Constituțională a suspendat legea prin care Parlamentul de la Chișinău a abrogat decizia de transmitere a terenului Stadionului Republican către Ambasada SUA. Decizia a fost luată pe 8 decembrie, în urma sesizării depuse de către deputații PPDA, Dinu Plîngău și Maria Ciobanu.

Astfel, magistrații CC au oprit procesul care prevedea restituirea terenului în proprietatea statului, pe spațiul acestuia urmând a fi construite doar obiective sportiv-culturale.

Curtea consideră necesară suspendarea acțiunii Legii contestate, pentru a verifica, pe baza unor indicii rezonabile, existența unor acorduri bilaterale încheiate de Guvernul Republicii Moldova cu Guvernul Statelor Unite ale Americii, în legătură cu transmiterea terenului pe care se găseşte, actualmente, Stadionul Republican, în proprietatea Statelor Unite ale Americii, pentru construirea pe acesta a edificiului unei ambasade, potrivit Legii nr. 151 din 4 octombrie 2018, abrogată prin Legea contestată. Cu privire la domeniul afectat de Legea contestată, Curtea reține că soluția suspendării este necesară pentru a evita prejudiciile și consecințele negative iminente pentru ordinea constituțională”, se arată în hotărârea CC.

Decizia Curții Constituționale intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Amintim că joi, 3 decembrie 2020, deputații PSRM, cei ai Partidului Șor și foștii deputați Pro Moldova, care au format platforma „Pentru Moldova” au votat abrogarea deciziei prin care terenul stadionului republican a fost transmis cu titlu oneros pentru construcția unui nou sediu al Ambasadei SUA.

Ulterior, Ambasada SUA la Chișinău a venit cu o reacție după decizia luată în Parlament, subliniind că „această abrogare încalcă un acord bilateral obligatoriu, încalcă dreptul internațional și afectează negativ relațiile dintre SUA și Republica Moldova”.

 » sursa: www.infoPrut.RO


Distribuți acest articol