Actualitate

La Chișinău se cere convocarea ambasadorului Federației Ruse la MAE, după declarațiile scandaloase ale lui Lavrov

Candidatul Blocului Electoral Unirea la alegerile prezidențiale din Republica Moldova, Dorin Chirtoacă, a catalogat declarațiile scandaloase ale lui Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei, ca fiind „implicare în treburile interne ale unui stat independent” și a solicitat o reacție oficială în acest sens din partea MAE de la Chișinău. 

Cerem să fie convocat ambasadorul Federației Ruse la Ministerul de Externe, să-i fie înmânată o notă de protest și să fie condamnate oficial declarațiile lui Lavrov pentru amestec direct în afacerile interne ale R. Moldova, mai ales că sunt lucruri făcute în toiul campaniei electorale”, a precizat Dorin Chirtoacă.

Reacția vine după ce ieri, în cadrul unui interviu pentru presa din Rusia, Serghei Lavrov a declarat că Statele Unite ale Americii caută ca în Republica Moldova să apară un „nou abces” în spațiul postsovietic.

Respectiv, cu referire la aceasta Dorin Chirtoacă a specificat că puroiul nu-l provoacă SUA, ci a venit de la Moscova. „Republica Moldova nu este un furuncul, nu este o bubă plină cu puroi, cum spune Serghei Lavrov. Puroiul a venit în Basarabia călare pe tancuri, în 1940, prin ocupația sovietică, iar in prezent, se dorește a fi diluat cu „Novichok” și cu fraudarea alegerilor, lucruri de care nu avem nevoie și pe care nu le acceptăm”, a mai adăugat candidatul Blocului Electoral Unirea.

De asemenea, Dorin Chirtoacă s-a referit și la alte declarații făcute ieri de Lavrov în adresa Republicii Moldova, pe care le consideră jignitoare. „Declarațiile sunt făcute în plină campanie prezidențială pentru R. Moldova. Acestea contravin Constituției prin fiecare propoziție spusă de Lavrov în adresa noastră. O afirmație jignitoare a fost că fără Rusia nu se mai rezolvă nicio problemă în spațiul post-sovietic. A spus expres – „Donbas, Transnistria”. Constituția spune că suntem stat independent care nu permite nimănui din afară să ne spună cum și cu cine să rezolvăm problemele. Când partea rusă își permite să spună aceste lucruri, acesta este un amestec direct și brutal în treburile R. Moldova”, a declarat Chirtoacă.

Totodată, acesta s-a arătat indignat de faptul că autoritățile de la Chișinău nu au reacționat până acum la aceste declarații.

Amintim că Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei, a mai a acuzat SUA că încearcă să influențeze alegerile prezidențiale din Republica Moldova. „Să nu admită ca acea coaliție care s-a format acum câțiva ani între doamna Sandu și Dodon și partidul său socialist, să nu se realizeze niciodată la modul practic, iar forțele pro-occidentale să dețină o victorie univocă”.

Iar în ceea ce privește reglementarea conflictului transnistrean, ministrul rus de Externe a amintit de mecanismul „5+2”, două părți – Chișinăul și Tiraspolul, Rusia, Ucraina, SUA, OSCE și UE, care nu ar funcționa din cauza americanilor, care ar încerca „să preia controlul şi să facă în aşa fel încât în Republica Moldova să apară un alt abces în spaţiul postsovietic”

 » sursa: www.infoPrut.RO

Back to top button