Joe Biden pune oficial capăt “epocii” Trump: “Este pur şi simplu de neconceput”
Distribuți acest articol

Joe Biden a declarat luni seară, după ce Colegiul Electorilor SUA l-a confirmat în funcţia de preşedinte ale Statelor Unite, că „statul de drept, Constituţia noastră şi voinţa poporului au triumfat” şi că „este timpul să întoarcem pagina”.

În discursul susţinut din Delaware după anunţ, el a spus că democraţia SUA a fost „forţată, testată şi ameninţată” şi că „s-a dovedit a fi rezistentă, adevărată şi puternică”. El a condamnat încercările preşedintelui Donald Trump de a contesta rezultatele alegerilor şi a subliniat că „voinţa poporului a triumfat”.

Confirmarea lui de către Colegiul Electorilor este unul dintre paşii necesari pentru ca Biden să preia funcţia. „Flacăra democraţiei a fost aprinsă în această naţiune în urmă cu mult timp. Şi acum ştim că nimic, nici măcar o pandemie sau un abuz de putere, nu o poate stinge”, a afirmat Biden.

Preşedintele ales a adăugat: „În această bătălie pentru sufletul Americii, democraţia a învins. Noi, oamenii, am votat. Încrederea în instituţiile noastre a fost păstrată. Integritatea alegerilor noastre a rămas intactă. Astfel, este timpul să întoarcem pagina, aşa cum am făcut de-a lungul istoriei, pentru a ne uni, a ne vindeca”. „Este speranţa mea sinceră că nu vom mai vedea vreodată pe cineva să fie supus unor astfel de ameninţări şi abuzuri ca în alegerile acestea. Este pur şi simplu de neconceput”.

Biden a mai precizat că prezenţa record înregistrată la urne anul acesta „ar trebui sărbătorită, nu atacată”. Preşedintele ales, Joe Biden, şi vicepreşedintele ales, Kamala Harris, au primit mai mult de 81 de milioane de voturi, cele mai multe din istorie, cu mai mult de 7 milioane de voturi faţă de Trump şi vicepreşedintele Mike Pence. Democratul a câştigat alegerile din luna noiembrie cu 306 voturi ale electorilor, iar republicanul Donald Trump a avut 232. Voturile Colegiului Electoral au fost trimise Congresului, pentru a fi numărate oficial luna viitoare. 

Deşi unii republicani din Camera Reprezentanţilor au spus că vor obiecta cu privire la rezultatele din statele-cheie, ei nu pot decât întârzia procesul în timpul şedinţei comune a Congresului din 6 ianuarie. Apoi Joe Biden va fi învestit pe 20 ianuarie. Preşedintele în exerciţiu nu a comentat. La scurt timp după votul Colegiului Electoral, el a anunţat pe Twitter plecarea din funcţie a procurorului general, William Barr, care a declarat că nu există dovadă de fraudă în alegerile prezidenţiale, în ciuda acuzaţiilor făcute de Trump.

 » Citiți întreg articolul pe ziaruldeiasi.ro


Distribuți acest articol