Japonia investește în școlile din Republica Moldova ~ InfoPrut

Gimnaziile din satul Pelinia, raionul Drochia, și cel din satul Domulgeni, raionul Florești, au fost renovate cu ajutorul financiar al Guvernului Japoniei. Lucrările au costat peste 123.000 de dolari, bani alocați prin intermediul Programului de granturi pentru Securitate Umană „Kusanone”, notează IPN.

Școlii din Pelinia i-a fost schimbat acoperișul, reparată fațada și a fost pus pavaj, iar celei din Domulgeni i-a fost reparată capital cantina, iar bucătăria a fost dotată cu mobilier și echipamente necesare.

La ceremonia de finalizare a celor două proiecte, care s-a desfășurat online, ambasadorul Japoniei în Republica Moldova, Katayama Yoshihiro, a declarat că banii alocați pentru lucrările de modernizare provin din impozitele cetățenilor japonezi, iar această donație trebuie privită ca încă un semn de prietenie din partea japonezilor.

Yoshihiro a mai menționat că în fiecare an sunt recepționate foarte multe cereri pentru acordarea unui sprijin similar, dar cererile sunt acceptate și se decide acordarea ajutorului doar după ce donatorii se conving că există o adevărată necesitate și doar atunci când propunerea este înaintată de o echipă de oameni responsabili.

„Un filosof spunea – nu zidurile fac o școală, ci spiritul ce domnește în ea. De aceea doresc că această investiție extraordinară a poporului japonez să se finalizeze în calitate intelectuală, morală, profesională și socială a absolvenților, profesorilor și părinților. Mulțumim poporului japonez”, a declarat Ion Băbălău, directorul gimnaziului din satul Pelinia.

Și directorul gimnaziului din satul Domulgeni, Maria Vetricean, a mulțumit pentru ajutorul acordat instituției de învățământ și l-a invitat pe ambasadorul japonez, după ce trece pandemia, să vină să guste din bucatele gătite în bucătăria gimnaziului.

În cadrul evenimentului a fost semnat un nou contract de grant în cadrul Programului „Kusanone”, al șaptelea în anul fiscal japonez 2020, cu Direcția educație, tineret și sport Ciocana din municipiul Chișinău. Este vorba despre un proiect de renovare a pavajului la Grădinița nr. 225, în sumă de 89.727 dolari. Din contul grantului va fi schimbat pavajul pe întreaga suprafață a curții, circa 2.500 de metri pătrați.

Grădinița nr. 225 din sectorul Ciocana este una din cele mai mari instituții preșcolare din capitală, care este frecventată de circa 800 de copii.

 » sursa: www.infoPrut.RO