Distribuți acest articol

Senatorul Ionuț NEAGU, secretar al Comisiei pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi a făcut o interpelare către premierul României, Florin Cîțu, cu privire la neacordarea burselor identitare elevilor români din Ucraina, Serbia și Ungaria în anul de învățământ 2020-2021, deși acest lucru era prevăzut în programul de guvernare asumat de către coaliția PNL-USR PLUS-UDMR.

“Am reținut din presa națională că la 8 maritie 2021 Comunitatea românească din Ucraina v-a sesizat, printr-o Scrisoare deschisă, asupra chestiunii desființării Programului de burse identitare acordate elevilor români din Ucraina în anul de învățământ 2020-2021 (clasele I-IV) sau elevilor români din alte state în care există învățământ public în limba română, cum ar fi Ungaria și Serbia.

Constatăm că situația descrisă în Scrisoarea deschisă trimisă de reprezentanții minorității române din Ucraina contravine Programului de guvernare al coaliției PNL-UDMR-USR care prevede: ”Reformarea politicii de acordare a burselor pentru cetățenii Republicii Moldova și, respectiv, pentru etnicii români din afara granițelor – extinderea actualului program pentru românii din Ucraina și la românii din alte comunități istorice”. susține senatorul AUR.

“Având în vedere cele arătate mai sus, cerându-vă să suplimentați cu 8,5 milioane de lei sumele alocate Departamentului pentru Românii de Pretutindeni din cadrul Secretariatului General al Guvernului având ca destinate sprijinirea românilor de pretutindeni și organizațiilor acestora și cu specificarea expresă a alocării acestor fonduri prin Programul multianual de burse identitare pentru elevii români din Ucraina, Ungaria, Serbia și alte state în care există minorități românești înrudite,  vă rog respectuos să ne transmiteți:

  1. Care sunt motivele reale și temeinice pentru care Guvernul României, condus de dumneavoastră, nu a prevăzut în proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2021 sumele necesare acordării burselor identitare destinare elevilor români din Ucraina, Serbia și Ungaria și susținerii continuității catedrelor de limba română din Cernăuți, Ismail și Ujgorod.
  2. Care a fost răspunsul dumneavoastră oficial la Scrisoarea deschisă pe care v-a adresat-o la 8 martie 2021 Consiliul Național al Românilor din Ucraina (CNRU) în subiectul desființării Programului multianual de burse destinat elevilor români din Ucraina și alte state. În cazul existenței unui răspuns oficial, vă rugăm respectuos să ne prezentați o copie a acestuia.
  3. Când și cum va onora Guvernul României, în ultima lună a anului școlar 2020-2021, angajamentul asumat public, inclusiv prin Programul de guvernare 2020-2024, de continuare în anul de învățământ 2020-2021 a Programului de burse identitare dedicat elevilor etnici români din Ucraina (clasele primare I, II, III și IV), celor din Serbia și Ungaria și susținerii continuității catedrelor de limba română din Cernăuți, Ismail și Ujgorod.

Vă rugăm să transmiteți răspunsul dumneavoastră oral și în scris.” se arată în interpelarea făcută de Ionuț Neagu.


Distribuți acest articol