Actualitate

Iohannis pare să fie de acord cu demiterea lui Cîțu – Premierul Ciucă se încălzește pentru șefia PNL, iar Bode va fi secretar general

Zeci de organizații liberale se pregătesc să îi ceară, joi, demisia lui Florin Cîțu din fruntea Partidului Național Liberal (PNL), au precizat surse liberale. Aproximativ 30 de lideri liberali au semnat un document prin care cer demisia lui Florin Cîțu din poziția de președinte al partidului și înlocuirea acestuia cu Nicolae Ciucă, actualul premier.

Aceleași surse susțin că Lucian Bode, actualul ministru al Internelor, este susținut pentru funcția de secretar general al formațiunii politice, în locul lui Dan Vîlceanu.

Cei aproximativ 30 de liberali urmează să se întâlnească astăzi cu liderul PNL, Florin Cîțu, și au pregătit și o strategie în cazul în care acesta va refuza să demisioneze: vor cere convocarea Biroului Național și declanșarea procedurii de organizare a unui Congres Extraordinar la care să fie aleasă o nouă echipă condusă de Nicolae Ciucă și Lucian Bode. Potrivit statutului PNL este nevoie ca majoritatea organizațiilor județene să ceară convocarea Biroului Politic Național care la rândul său să decidă pentru organizarea unui Congres Național Extraordinar.

Și președintele Klaus Iohannis este de acord cu schimbarea lui Florin Cîțu din funcția de președinte al PNL, au precizat surse liberale. Șeful statului l-a susținut pe Florin Cîțu la Congresul de anul trecut, dar are și o relație foarte bună cu premierul Nicolae Ciucă.

Printre cei care îi cer demisia lui Florin Cîțu se află importanți lideri ai partidului: președintele Consiliului Județean Prahova, Iulian Dumitrescu, președintele Consiliului Județean, Hubert Thuma, organizațiile din Ardeal, şeful CJ Bihor, Ilie Bolojan, precum și Dan Motreanu. Motivele cererii de demisie sunt blocajul parlamentar făcut de Florin Cîțu, problemele din coaliție cu PSD, precum și impunerea în funcții de conducere exclusiv a unor oameni apropiați de actualul lider al PNL. Un alt motiv invocat de cei care îi cer demisia lui Cîțu îl reprezintă scorul slab al PNL în sondaje.

Aceleași surse susțin și că liderii PNL au închiriat deja două săli de Congres, pentru duminica aceasta și pentru duminica de 10 aprilie, data la care se va face congresul extraordinar și alegerea lui Nicolae Ciucă în funcția de președinte.

Robert Sighiartău: Primarii PNL sunt îngrijoraţi, şi, dacă este cazul, indiferent când, vom avea o discuţie în partid

Am mai avut discuţii în interiorul partidului, nu vrem să aduce subiectele unor discuţii din interiorul PNL în spaţiul public, nu cred că merită. Nu cred că va mai fi vorba de un congres cu multe lupte interne”, a spus deputatul PNL, despre posibile tensiuni în interiorul partidului.

Despre când va avea loc următorul Congres PNL, Robert Sighiartău a spus: „Nu ştiu exact când va fi congresul, dar PNL şi în special primarii PNL, eu am mai spus-o, sunt îngrijoraţi, şi, dacă este cazul, indiferent când, vom avea o discuţie în interiorul partidului, tocmai pentru a avea o perspectivă pe termen mediu şi lung şi o linişte în partid pentru că, din păcate, nu putem spune că suntem aşezaţi într-un mod corect, acum”.

Despre varianta Nicolae Ciucă preşedinte al PNL, Robert Sighiartău a afirmat că ”acesta este premierul României şi, din ultimele sondaje, a crescut considerabil, şi asta în primul rând pentru că lumea aştepta un altfel de politician care lasă deoparte demagogia şi face politică de stat, iar Nicolae Ciucă a demonstrat acest lucru”.

„În contextul în care vom avea congres, poate fi o variantă de preşedinte”, a spus Sighiartău.

Back to top button